وزیران خارجه ۵ کشور عربی پیش از دیدار با بلینکن خواهان آتش‌بس فوری در غزه شدند

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۱/۰۲

وزارت امور خارجه مصر اعلام کرد وزیران امور خارجه پنج کشور مصر، قطر، عربستان سعودی، اردن و امارات متحده عربی پیش از دیدارشان با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در نشستی در قاهره درباره جنگ غزه شرکت و تبادل نظر کردند.

بر اساس اعلام وزارت امور خارجه مصر، شرکت‌کنندگان در این نشست که روز پنج‌شنبه دوم فروردین برگزار شد، در یک بیانیه مشترک خواستار «آتش‌بس کامل و فوری» و «باز کردن تمام گذرگاه‌های بین اسرائیل و نوار غزه» شدند.

احمد ابوزید، سخنگوی وزارت امور خارجه مصر گفت که علاوه بر وزیران امور خارجه این پنج کشور، حسین الشیخ، از مقامات ارشد تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری و نزدیک به محمود عباس، رییس این تشکیلات نیز در این نشست شرکت داشته است.

او افزود این مقامات «درباره تلاش‌های لازم برای توقف جنگ اسرائیل، دست‌یابی به آتش‌بس در غزه و اطمینان از ارسال همه کمک‌های بشردوستانه به سرزمین فلسطین» بحث کردند.

پس از گذشت پنج ماه از آغاز جنگ در غزه، سازمان ملل متحد از قحطی قریب‌الوقوع در این منطقه خبر داده است.

وزیران امور خارجه پنج کشور عربی قرار است که با بلینکن دیدار کنند.

وزیر امور خارجه آمریکا پیش‌تر با عبدالفتاح السیسی، رییس‌جمهوری و سامح شکری، همتای مصری خود دیدار و درباره تلاش‌ها برای محافظت از غیرنظامیان فلسطینی و راه‌های دست‌یابی به آتش بس فوری از جمله آزادی گروگان‌های در دست حماس گفت‌وگو کرده است.

بلینکن روز چهارشنبه به رسانه‌های عربستان سعودی گفت که ایالات متحده پیش‌نویس قطعنامه‌ای را به اعضای شورای امنیت سازمان ملل ارائه کرده و در آن خواستار آتش‌بس فوری مرتبط با آزادی گروگان‌ها در غزه شده است.

فرانسه نیز روز پنج‌شنبه اعلام کرد اکنون روی پیش‌نویس قطعنامه‌ای در سازمان ملل کار می‌کند که خواستار آتش‌بس فوری در نوار غزه است.

کریستف لوموئن، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه با یادآوری وضعیت فاجعه‌بار انسانی در غزه گفت: «ما فکر می‌کنیم زمان آن فرا رسیده که ابتکارات جدیدی را در شورای امنیت سازمان ملل در مورد درگیری‌های جاری انجام دهیم.»

استفان سژورنه، وزیر امور خارجه فرانسه، روز چهارشنبه با همتایان الجزایری، مصری، اردنی و فلسطینی خود دیدار کرد.

معاون سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه گفت: «فرانسه در این زمینه مسوولیت‌های خود را بر عهده می‌گیرد و در حال حاضر روی پیش‌نویس قطعنامه‌ای کار می‌کند که به ویژه خواستار آتش‌بس فوری در غزه است.»

او مشخص نکرد که این پیش‌نویس چه زمانی می‌تواند ارائه شود اما افزود برخلاف پیش‌نویس قطعنامه‌هایی که قبلا از سوی فرانسه ارائه شده بود، «می‌تواند موافقت شورای امنیت را جلب کند».

از مدت‌ها پیش خطر افزایش تنش‌های جنگ غزه و سرایت آن به دیگر مناطق نگرانی‌هایی را برانگیخته است.

یکی از این خطرات، حملات حوثی‌ها به کشتی‌رانی تجاری در منطقه دریای سرخ است.

نشریه بلومبرگ خبر داد حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی به چین و روسیه گفته‌اند به کشتی‌های آن‌ها در دریای سرخ و خلیج عدن حمله نخواهند کرد.

وزیر امور خارجه آمریکا، روز چهارشنبه اول فروردین گفت: «ما می‌خواهیم که ایران از نفوذ خود بر حوثی‌ها استفاده کند، زیرا تامین‌کننده اصلی سلاح، اطلاعات و فن‌آوری برای حوثی‌ها است. ما دوست داریم ببینیم که آن‌ها به حوثی‌ها بگویند از حملاتشان دست بکشند.»

فایننشال‌تایمز روز چهارشنبه ۲۳ اسفند به نقل از مقام‌های آمریکایی و ایرانی‌ گزارش داد دو کشور مذاکرات محرمانه‌ای در عمان داشته‌اند که طی آن، واشینگتن سعی کرده تا تهران را متقاعد کند از نفوذ خود بر حوثی‌های یمن برای پایان دادن به حملات این گروه به کشتی‌ها در دریای سرخ استفاده کند.

فایننشال‌تایمز نوشت این نخستین مذاکرات میان این دو کشور در ۱۰ ماه اخیر بوده است.

بلینکن در گفت‌وگو با شبکه الحدث گفت: «ما اختلافات زیادی با ایران در زمینه‌های مختلف داریم و فشارهای زیادی از سوی ما و بسیاری از کشورهای دیگر، از جمله از طریق تحریم‌ها بر حکومت ایران تحمیل شده است اما من همچنان فکر نمی‌کنم ادامه حمایت از حملات حوثی‌ها به نفع ایران باشد.»

خبرهای بیشتر

شنیداری