در فاصله ۱۵ روز مانده به آغاز دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ، پرسش اصلی در تهران و واشنگتن این است که آیا روابط ایران و آمریکا به سمت جنگ پیش خواهد رفت یا توافق؟ این موضوع هماکنون به یکی از بحثبرانگیزترین مسائل در هر دو کشور تبدیل شده است
طی کمتر از یک ماه گذشته، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، برای سومین بار به حکومت جدید سوریه حمله کرد. پس از سقوط بشار اسد، جمهوری اسلامی تنها کشوری در خاورمیانه بوده که نسبت به این تحول سیاسی واکنشی منفی نشان داده است.
علی خامنهای، خطر بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید را جدی گرفته است. رهبر جمهوری اسلامی، نگران است که طوفان حاصل از بازگشت ترامپ، عمارت کهنه و پرشکاف جمهوری اسلامی را ویران کند و منجر به سقوط نظام شود.
قاسم سلیمانی پنج سال پیش با دستور مستقیم دونالد ترامپ، رییسجمهوری وقت ایالات متحده کشته شد. این حادثه نقطه عطفی در تحولات خاورمیانه بود که زنجیرهای از شکستهای جمهوری اسلامی ایران را به همراه داشت و نشان داد که حذف یک فرد چگونه میتواند بر یک نظام و حتی یک منطقه تأثیرگذار باشد.
این روزها بیت رهبری و سپاه از احتمال وقوع دوباره اعتراضات مردمی و ضد حکومتی نگراناند. رهبر جمهوری اسلامی و فرماندهان سپاه اعلام میکنند دشمن به دنبال شعلهور کردن اعتراضات در ایران است، اما نظام آمادگی کامل برای مقابله با آنچه از دید آنها «اغتشاش» و «فتنه» نامیده میشود، دارد.
رجزخوانی فرماندهان نظامی اسرائیل و جمهوری اسلامی علیه یکدیگر در حال افزایش است؛ نشانهای از نزدیک شدن این دو طرف به درگیریهای نظامی شدیدتر.
روزبهروز صداهای بیشتری علیه علی خامنهای و جمهوری اسلامی شنیده میشود.
امروز در خاورمیانه شاهد دورهای از شکستها و عقبنشینیهای بزرگ جمهوری اسلامی هستیم. سنگرها و خاکریزهای این نظام در منطقه یکی پس از دیگری در حال فروریختن و سقوط است.
نامهای از شرکت پالایش و پخش به پمپ بنزینها نشان میدهد جمهوری اسلامی تصمیم گرفته است قیمت بنزین را در تعطیلات عید افزایش دهد، اما نگرانی از پیامدهای این تصمیم نظام را در وضعیت دشواری قرار داده است.
انکار واقعیتهای موجود در منطقه، روح اصلی سخنان علی خامنهای در روز یکشنبه بود. رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی خود، مخالفت صریحاش را با حکومت جدید سوریه اعلام کرد و از ضرورت سرنگونی آن سخن گفت و نوید تشکیل گروهی برای مبارزه با دولت دمشق را داد.
در سالهای گذشته، سرنگونی جمهوری اسلامی بهعنوان یک امکان واقعی چندان جدی تلقی نمیشد و بیشتر بهعنوان یک احتمال دور از دسترس مطرح بود اما این روزها، بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان در داخل و خارج به طور جدیتری درباره آن صحبت میکنند و ابعادش را مورد بررسی قرار میدهند.
علی خامنهای سوریه را «خط مقدم مقاومت» مینامید، خط مقدمی که آن همه پول و خون به پایش ریخته شد اما ده روزه فرو ریخت.
مشاور دونالد ترامپ در امور خاورمیانه اعلام کرده است که رییسجمهوری جدید آمریکا سه اولویت اصلی در قبال جمهوری اسلامی ایران دارد: