در دومین دوره ریاست‌جمهوری ترامپ منتظر چه باشیم؟

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۸/۱۷

پولیتیکو در گزارشی تحلیلی از تحولات احتمالی در عرصه بین‌المللی و سیاست داخلی آمریکا در دومین دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، استدلال کرده موضع ترامپ درباره جمهوری اسلامی احتمالا بر چگونگی رویکرد او به جنگ‌های غزه و لبنان و مسائل خاورمیانه تاثیرگذار خواهد بود.

این مطلب با اشاره به اقدام‌های ترامپ علیه جمهوری اسلامی در اولین دوره ریاست‌جمهوری‌اش از جمله سیاست فشار حداکثری، تشدید تحریم‌های تهران و اقداماتی همچون کشتن قاسم سلیمانی خاطرنشان کرد احتمال می‌رود هر سیاستی که ترامپ در ارتباط با تهران به اجرا درآورد، با افزایش چشمگیر حمایت آمریکا از اسرائیل همراه شود.

فلسطین و لبنان

ترامپ تاکید کرده که وقتی رییس‌جمهور شود، نتانیاهو باید تا ماه ژانویه جنگ غزه را تمام کرده باشد. او همچنین گفته جنگ اوکراین نیز باید پایان یابد اما برای هیچ‌یک از خواسته‌ای خود نقشه راهی ارائه نکرده است.

دیدگاه ترامپ درباره غزه و کرانه باختری با مواضع بایدن فاصله بسیاری دارد. در حالی که بایدن خواستار خروج نظامیان اسرائیل از غزه و تشکیل دو کشور مستقل فلسطین و اسرائیل است، ترامپ در گذشته به دنبال اجرای طرح‌هایی بوده که کنترل اسرائیل بر فلسطینیان را افزایش می‌دهد.

ترامپ در عین حال در طرح خود وعده ۵۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری بین‌المللی برای مردم فلسطین برای تقویت اقتصاد آنها را داده است.

روسیه و اوکراین

ترامپ در دوران کمپین انتخاباتی خود تاکید کرده است که قادر است توافق صلح بین روسیه و اوکراین را محقق کند و تا پیش از آغاز فعالیت دولت خود گفت‌وگوها در این زمینه را آغاز خواهد کرد.

او در عین حال در پاسخ به این پرسش که آیا خواهان پیروزی اوکراین در جنگ است، پاسخی نداده و در عوض رییس‌جمهوری اوکراین را مقصر جنگ کنونی خوانده است. ترامپ تهدید کرده وقتی رییس‌جمهور شود سرمایه‌گذاری آمریکا در اوکراین را متوقف خواهد کرد.

با این حال، زلنسکی می‌گوید درباره اینکه با بازگشت ترامپ چند دهه استراتژی سیاست خارجی آمریکا ناگهان تغییر کند نگران نیست و مواضع ترامپ را به ژست‌های انتخاباتی مرتبط دانسته است.

زلنسکی همچنین در ماه سپتامبر در سفر به آمریکا به عمارت مار-ئه-لاگو ترامپ در فلوریدا رفت و با او دیدار کرد.

چین

سیاست ترامپ در ارتباط با چین عمدتا حول محور ایده «اول آمریکا» شکل گرفته است. او در دولت اول خود کوشید شیوه‌های سلطه‌گرانه تجاری چین را تحت کنترل درآورد و در همین راستا به اقداماتی همچون اعمال تعرفه‌های سنگین بر واردات کالاهای چینی و تعیین جریمه‌های سنگین بر نقض مالکیت معنوی روی آورد.

دولت ترامپ همچنین کوشید تا وابستگی آمریکا به تولیدات فناوری چین را کاهش دهد.

به نظر می‌رسد ترامپ در دومیت دولت خود نیز همین سیاست‌ها را دنبال کند و از جمله وعده داده است بر واردات همه کالاهای چینی ۶۰ درصد تعرفه اعمال کند.

اما چالش‌برانگیزترین قسمت ماجرا برای ترامپ این است که چگونه می‌توان هم‌زمان با درپیش‌گرفتن رویکردی تهاجمی علیه چین، از تحریک پکن به واکنش متقابل نیز پرهیز کرد.

تغییرات اقلیمی

ترامپ که به محض رییس جمهور شدن در سال ۲۰۱۶ آمریکا را از پیمان پاریس خارج کرده بود، باز هم انتظار می‌رود به محض روی کار آمدن در اول بهمن ماه، طرح‌های گسترده بایدن برای مقابله با تغییرات اقلیمی را که با هدف کاهش استفاده از سوخت‌های فسیلی و انتشار گازهای گلخانه‌ای به اجرا درآمده بود، یکی یکی کنار بگذارد.

ترامپ وعده داده است علاوه بر افزایش حداکثری تولید نفت و گاز آمریکا، نیروگاه‌های زغال‌سنگی ایالات‌متحده را نیز احیا کند و آنها را به چرخه تولید انرژی بازگرداند.

برخورد با مهاجران

ترامپ وعده داده است بزرگ‌ترین اخراج مهاجران در تاریخ را به اجرا درآورد. مشاوران ترامپ به پولیتیکو گفته‌اند او که در دولت اول خود راه‌های کنار زدن موانع اداری را نیز یاد گرفته، قصد دارد در دولت دوم خود طرح‌های برخورد با مهاجران را با سرعتی بسیار بیشتر به اجرا درآورد.

ترامپ وعده داده کمپ‌های عظیمی برای بازداشت پناهجویان بسازد، طرح‌های اخراج دسته‌جمعی مهاجران را در مقیاسی بی‌سابقه به اجرا درآورد و در همین راستا بخش مهمی از بودجه نظامی را به کنترل و امنیت مرزها منتقل کند.

او تاکید کرده است که مظنونان به عضویت در باندهای خلافکاری و توزیع مواد مخدر را بدون دادگاه از آمریکا اخراج کند. او می‌گوید. به رویه «بازداشت و رهاسازی» مهاجران غیرقانونی پایان خواهد داد و به جای اینکه پناهجویان در مدت آزادی موقت خود در آمریکا در انتظار حکم دادگاه باشند، آنها را به مکزیک خواهد فرستاد تا در آنجا برای حکم دادگاه انتظار بکشند.

ترامپ در این مدت از پاسخ گفتن درباره اینکه آیا مانند دولت اول خود باز هم سیاست جداسازی خانواده‌های مهاجران غیرقانونی را اجرا خواهد کرد، خودداری کرده است. در دروه اول ترامپ، حدود پنج هزار کودک مهاجر پس از جداسازی از والدینشان که به صورت غیرقانونی از مرز عبور کرده بودند، تحت بازداشت اداره مهاجرت قرار گرفتند و در پناهگاه‌ها و خانه‌های مختلف در نقاط مختلف آمریکا تحت قیمومیت افراد مختلف درآمدند.

بهداشت، آموزش، ورزش

ترامپ وعده داده است در دولت او رابرت اف کندی جونیور در زمینه مسائل بهداشت و درمان تصمیم‌گیر اصلی باشد. کندی که از منتقدان واکسیناسیون است و آن را عامل اوتیسم می‌داند، در کتابی آنتونی فائوچی، مدیر موسسه ملی آلرژی و بیماری‌های واگیردار آمریکا، را متهم کرده که با همکاری بیل گیتس و شرکت‌های داروسازی موفق به فروش واکسن‌های کرونا شده است.

رابرت اف کندی جونیور وعده داده است با ایجاد جنبشی به نام «آمریکا را دوباره سالم کنیم» مقام‌های آژانس‌های بهداشت و درمان را که آنها را «عوامل صنایع داروسازی» خوانده، با افرادی جدید جایگزین خواهد کرد و به اقدام‌هایی همچون حذف افزودنی‌های سمی از غذاها، توقف افزودن فلوراید به آب و گسترش راه‌های درمانی جایگزین روی خواهد آورد.

در زمینه آموزش نیز، ترامپ اقدام بایدن در بخشیدن بدهی‌های دانشجویی را اتلاف پول مردم توصیف کرده است، اما خود برای رسیدگی به بدهی‌های فزاینده دانشجویان راهکاری ارائه نکرده است.

او همچنین وعده داده بودجه فدرال را برای مدرسه‌هایی که درباره مسائل نژادی و جنسیتی آموزش می‌دهند، قطع خواهد کرد، از حضور زنان ترنس در رقابت‌های ورزشی زنان جلوگیری می‌کند و دانشجویان خارجی را که از فلسطین حمایت می‌کنند، از آمریکا اخراج خواهد کرد.

پولیتیکو با اشاره گلایه‌های ترامپ در دولت اولش از روند کند امور اداری و مختل شدن اجرای طرح‌های مورد نظر خود، نوشت نزدیکان ترامپ می‌گویند او در دوره دوم قادر خواهد بود با استفاده از تجربه‌های قبلی خود این موانع اداری را کنار بزند و طرح‌های خود را با سرعت بیشتری به اجرا درآورد.

اگرچه برخی از طرح‌های ترامپ همچون ارائه تخفیف‌های مالیاتی و تغییر در قوانین خدمات درمانی نیازمند تصویب کنگره است، اما اقدام‌هایی همچون اجرای طرح‌های مهاجرتی، اعمال تعرفه‌ها و اعمال نفوذ در سیستم آموزش و پرورش نیازی به نظر کنگره ندارند.

خبرهای بیشتر

شنیداری