فرانسه نشست تغییرات اقلیمی در جمهوری آذربایجان را تحریم کرد

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۸/۲۴

اختلافات دیپلماتیک در اجلاس کاپ ۲۹ باکو بالا گرفت و پس از این‌که الهام علی‌اف، رییس‌جمهوری آذربایجان، فرانسه را به «استعمار» و ارتکاب «جنایات» در کارائیب متهم کرد، وزیر اقلیم فرانسه سفر خود به باکو را لغو کرد.

علی‌اف غرب را به نفاق در سیاست‌های اقلیمی متهم کرد و گفت کشورهای غربی در حالی که خود از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان سوخت‌های فسیلی هستند، کشورهای دیگر را در زمینه تغییرات اقلیمی نصیحت می‌کنند.

اتحادیه اروپا در واکنش به این تنش‌ها، با تاکید بر اهمیت فضای آزاد مذاکرات در کاپ، خواستار کاهش تنش‌ها شد.

وپکه هوکسترا، کمیسر اقلیم اتحادیه اروپا، گفت: «اجلاس کاپ باید مکانی برای مذاکره اقلیمی باشد و ریاست اجلاس وظیفه دارد این فضا را فراهم کند.»

آرژانتین نشست را ترک کرد

به گزارش رویترز و به نقل از دو دیپلمات حاضر در اجلاس، نمایندگان دولت آرژانتین بدون ارائه توضیحی از ادامه مذاکرات در کاپ ۲۹ خارج شدند.

سفارت آرژانتین در باکو نیز از اظهارنظر درباره این اقدام خودداری کرد. پیش‌تر خاویر میلی، رییس‌جمهوری آرژانتین، گرمایش زمین را یک «افسانه» خوانده بود.

تعهدات جدید مالی در باکو

روز پنجشنبه، زاکیر نوری‌یف، ربیس انجمن بانک‌های آذربایجان، اعلام کرد که ۲۲ بانک این کشور متعهد شده‌اند تا ۱/۲ میلیارد دلار برای پروژه‌های مرتبط با گذار به اقتصاد کم‌کربن در آذربایجان اختصاص دهند.

مسیری پرهزینه برای پایداری اقلیمی

کارشناسان هشدار دادند که کشورهای در حال توسعه به حداقل یک تریلیون دلار در سال برای گذار به انرژی‌های سبز و مقابله با حوادث اقلیمی نیاز دارند و این مبلغ تا سال ۲۰۳۵ به ۱/۳ تریلیون دلار در سال افزایش می‌یابد.

کمک مالی پیشین ۱۰۰ میلیارد دلاری که برای کشورهای فقیر تا سال ۲۰۲۵ در نظر گرفته شده بود، با دو سال تاخیر در سال ۲۰۲۲ تحقق یافت، اما این بودجه عمدتا به‌صورت وام پرداخت شد، نه کمک بلاعوض؛ موضوعی که کشورهای دریافت‌کننده نسبت به آن اعتراض دارند.

گزارش اخیر گروه مستقل کارشناسان مالی اقلیمی تاکید می‌کند که هر گونه کوتاهی در سرمایه‌گذاری تا سال ۲۰۳۰، فشار بیشتری بر سال‌های آینده وارد کرده و مسیر رسیدن به پایداری اقلیمی را پرهزینه‌تر خواهد کرد.

این گزارش هشدار داده است که «هرچه اقدامات امروز کمتر باشد، سرمایه‌گذاری بیشتری برای آینده نیاز است.»

در حاشیه اجلاس، نمایندگان کشورها روی پیش‌نویس توافقات مالی مذاکره می‌کنند، اما به‌گفته برخی دیپلمات‌ها، اسناد اولیه نشان‌دهنده اختلاف نظرات جدی میان کشورهای شرکت‌کننده است.

برخی از مذاکره‌کنندگان اعلام کرده‌اند که متن توافقات مالی فعلی بیش از حد طولانی است و نیاز به اصلاح دارد تا مذاکرات رسمی بتوانند آغاز شوند.

چالش‌های سیاسی و مالی

انتظار می‌رود که خروج احتمالی ایالات متحده از هر گونه توافق مالی جدید با ورود دونالد ترامپ به ریاست‌جمهوری فشار بیشتری بر دیگر کشورها برای تامین این بودجه وارد کند.

ترامپ پیش‌تر نیز از توافق پاریس خارج شده بود و مخالفت خود را با پرداخت‌های اقلیمی ابراز کرده است.

در این راستا، بانک‌های توسعه‌ای چندجانبه نظیر بانک جهانی که از سوی کشورهای ثروتمند تامین مالی می‌شوند، برنامه‌ای برای افزایش حمایت مالی از پروژه‌های اقلیمی به مبلغ ۱۲۰ میلیارد دلار در سال تا ۲۰۳۰ اعلام کرده‌اند و ۶۵ میلیارد دلار هم از بخش خصوصی برای این برنامه در نظر گرفته شده است.

خبرهای بیشتر

شنیداری