سالومه زورابیشویلی، رییس‌جمهوری گرجستان، در میان معترضان در تفلیس، هشتم آذر

ادامه تنش در گرجستان؛ رییس‌جمهوری می‌گوید دولت و پارلمان مشروعیت ندارند

شنبه ۱۴۰۳/۰۹/۱۰

سالومه زورابیشویلی، رییس‌جمهوری گرجستان، شنبه ۱۰ آذر ضمن اعلام همبستگی با معترضان اعلام کرد دولت و پارلمان این کشور مشروعیت ندارند. گرجستان به دلیل دودستگی بر سر پیوستن به اتحادیه اروپا دچار بحران سیاسی شده است.

زورابیشویلی همچنین تاکید کرد با پایان دوره ریاست جمهوری‌اش در ماه آینده میلادی، از سمت خود کنار نخواهد رفت.

ریاست‌جمهوری در گرجستان سمتی تشریفاتی به شمار می‌رود.

دولت فعلی گرجستان که زورابیشویلی آن را غیرقانونی می‌داند، پس از پیروزی حزب «رویای گرجستان» در انتخابات پارلمانی پرحاشیه پنجم آبان تشکیل شده است.

زورابیشویلی در ادامه اظهارات خود گفت با توجه به انتخابات اخیر که ظن تقلب در آن می‌رود، پارلمان برآمده از آن حق ندارد ماه آینده برای او جانشینی تعیین کند و او تا زمان برگزاری انتخابات پارلمانی قانونی، رییس‌جمهوری گرجستان باقی خواهد ماند.

او ۹ آذر نیز با معترضان اعلام همبستگی کرده بود.

ناظران انتخاباتی، از جمله سازمان امنیت و همکاری اروپا، گفته‌اند در جریان انتخابات اخیر گرجستان، مواردی از جمله ارعاب رای‌دهندگان، رشوه‌دهی و پر کردن صندوق‌های رای گزارش شده که ممکن است نتیجه آن را تحت تاثیر قرار داده باشند.

دولت و معترضان چه می‌گویند؟

پس از آنکه دولت فعلی گرجستان اعلام کرد درخواست عضویت این کشور در اتحادیه اروپا را تا سال ۲۰۲۸ به تعویق خواهد انداخت، شامگاه پنج‌شنبه هشتم آذر اعتراضاتی در گرجستان شکل گرفت.

دولت می‌گوید اتحادیه اروپا در حال «اخاذی» از گرجستان است و به همین دلیل، پیوستن به اتحادیه اروپا را به تعویق می‌اندازد.

این در حالی‌ است که پیوستن به اتحادیه اروپا خواسته بسیاری از شهروندان گرجستان است و از طرفی در قانون اساسی این کشور نیز به آن اشاره شده است.

در اولین شب اعتراضات، مخالفان دولت که قصد داشتند وارد پارلمان گرجستان شوند، به سمت پلیس مواد آتش‌زا پرتاب کردند. پلیس هم با ماشین آب‌پاش و گاز اشک‌آور به معترضان حمله‌ور شد.

معترضان به تصمیم دولت گرجستان در خصوص تعویق مذاکرات پیوستن به اتحادیه اروپا، تفلیس، ۹ آذر

ایراکلی غاریباشویلی، رهبر حزب رویای گرجستان که به‌عنوان پیروز انتخابات پارلمانی معرفی شده و پیش از این نیز نخست‌وزیر این کشور بوده، معترضان را به توطئه برای انقلاب متهم کرده است.

او با اشاره به اعتراضات سال ۲۰۱۴ در اوکراین که به سرنگونی دولت وقت حامی روسیه انجامید، تاکید کرد آن سناریو در گرجستان محقق نخواهد شد.

ریشه اختلاف بر سر اتحادیه اروپا

پیش از این اعتراضات، اتحادیه اروپا اعلام کرده بود که بررسی درخواست گرجستان برای عضویت در این اتحادیه را به دلیل وضع قوانین علیه «عوامل خارجی» و سرکوب جامعه کوییر در این کشور، متوقف کرده است.

در سوی دیگر، حزب رویای گرجستان که اکنون دولت را در دست دارد، روابط خود را با روسیه تقویت کرده است.

گرجستان و روسیه از زمان یک جنگ کوتاه در سال ۲۰۰۸ روابط دیپلماتیک ندارند، اما در سال ۲۰۲۳ پروازهای مستقیم خود را از سر گرفتند.

وزارت امور خارجه آمریکا ۱۰ آذر اعلام کرد به دنبال تصمیم حزب رویای گرجستان مبنی بر تعلیق مذاکرات پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا، همکاری استراتژیک خود با تفلیس را به حالت تعلیق درآورده است.

خبرهای بیشتر

شنیداری