حمله‌های هوایی و زمینی اسرائیل به سوریه در نیم قرن اخیر بی‌سابقه بوده است

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۹/۲۱

پس از سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، ارتش اسرائیل در دو روز پیاپی، به شکلی بی‌سابقه در ۵۰ ساله اخیر، پایگاه‌های نظامی، تجهیزات نیروی دریایی و انبارهای تسلیحاتی و فرودگاه‌های نظامی سوریه را هدف بمباران هوایی و حملات زمینی قرار داده است.

ارتش اسرائیل سه‌شنبه ۲۰ آذر اعلام کرد در دو روز پیاپی ۴۸۰ حمله به نقاط مختلف سوریه انجام داده و در این حمله‌ها انبارهای استراتژیک تسلیحات سوریه و مراکز و تجهیزات نظامی را هدف قرار داده است.

یسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل نیز اعلام کرد نیروی دریایی این کشور، ناوگان دریایی ارتش سوریه را منهدم کرده است.

به گفته ارتش اسرائیل، از ۴۸۰ حمله جدید این کشور به سوریه، ۳۵۰ حمله با هواپیماهای جنگنده صورت گرفت که پایگاه‌های هوایی، سامانه‌های ضدهوایی، موشک‌ها، پهپادها، هواپیماهای جنگنده، تانک‌ها و سایت‌های تولید سلاح ارتش سوریه را در دمشق، حمص، طرطوس، لاذقیه و پالمیرا هدف قرار دادند.

بنا بر اعلام ارتش اسرائیل، سایر حمله‌ها شامل عملیات زمینی بود که انبارهای تسلیحاتی، ساختمان‌های نظامی و پرتابگرهای ارتش سوریه را هدف قرار داد.

نیروی دریایی اسرائیل نیز با ده‌ها موشک دریا به دریا به تاسیسات نیروی دریایی سوریه که ۱۵ کشتی نظامی در آن مستقر بودند حمله کرد.

همچنین برای نخستین بار در ۵۰ سال اخیر، از زمان جنگ یوم کیپور در اکتبر ۱۹۷۳، شامگاه شنبه ۱۷ آذر نیروهای زمینی اسرائیل با عبور از منطقه حائل غیرنظامی در مرز با سوریه که تحت کنترل سازمان ملل است، وارد خاک سوریه شده‌ و در مواضعی که ارتش سوریه تخلیه کرده، مستقر شده‌اند.

ارتش اسرائیل در روزهای اخیر کنترل ۴۰۰ کیلومتر مربع از منطقه حائل در بلندی‌های جولان را تحت کنترل خود درآورده است.

اسرائیل در جنگ سال ۱۹۶۷ خاورمیانه، بلندی‌های جولان را اشغال کرد و بخش عمده‌ای از آن را به اسرائیل ملحق کرد. با این حال، اکثریت جامعه بین‌المللی این مناطق را سرزمین‌های سوریه‌ای تحت اشغال اسرائیل می‌دانند.

تاکید اسرائیل بر پیشگیرانه بودن حمله‌ها

مقام‌های اسرائیل می‌گویند ارتش این کشور با هدف جلوگیری از دستیابی گروه‌های اسلامگرای افراطی به انبارهای تسلیحات ارتش سوریه، این حمله‌ها را انجام داده است.

تحریرالشام، گروهی که محوریت مخالفان حاکم بر دمشق را بر عهده دارد، پیش‌تر به القاعده مرتبط بود و همچنان از سوی سازمان ‌ملل و آمریکا به عنوان سازمانی تروریستی شناخته می‌شود.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، سه‌شنبه ۲۰ آذر با تاکید بر اینکه کشورش قصد دخالت در امور داخلی سوریه را ندارد، خاطرنشان کرد اسرائیل قطعا برای تضمین امنیت خود، هر اقدامی را انجام خواهد داد.

نتانیاهو همچنین از تمایل اسرائیل برای برقراری رابطه با مخالفان حاکم بر دمشق سخن گفت، اما تاکید کرد این گروه‌ها نباید به جمهوری اسلامی اجازه دهند که دوباره به سوریه بازگردد.

گیدون سعار، وزیر خارجه اسرائیل، اعلام کرد ورود اسرائیل به منطقه حائل تحت نظر سازمان ملل در بلندی‌های جولان «محدود و موقتی» خواهد بود.

یسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، نیز گفت ورود اسرائیل به منطقه حائل در بلندی‌های جولان با هدف جلوگیری از تجمع شبه‌نظامیان در نزدیکی مرز اسرائیل صورت گرفته است و تاکید کرد اسرائیل به دنبال ایجاد یک «منطقه دفاعی عاری از سلاح و تهدید تروریسم در جنوب سوریه» است.

اسرائیل در سال‌های اخیر نیز بدون پذیرش رسمی مسئولیت، همواره حمله‌های پراکنده‌ای را به سوریه انجام می‌داد و عمدتا مواضع حزب‌الله و شبه‌نظامیان وابسته به جمهوری اسلامی در سوریه را هدف قرار می‌داد، در ماه‌های اخیر، شدت این حمله‌های اسرائیل به سوریه به طور چشمگیری شدت گرفته بود.

مخالفت بین‌المللی با حمله‌های اسرائیل

با وجود تاکید مقام‌های اسرائیل بر پیشگیرانه و دفاعی بودن ماهیت عملیات نظامی خود در سوریه، این تحرکات با اعتراض بین‌المللی همراه شده است.

استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد پیشروی اسرائیل در بلندی‌های جولان، ناقض توافق ۱۹۷۴ برای تشکیل این منطقه حائل است.

گیر پدرسون، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، نیز سه‌شنبه به خبرنگاران گفت اسرائیل باید اقدام‌های نظامی خود در سوریه را متوقف کند.

او گفت در حالی که گروه‌های سوریه‌ای در تلاش برای گذار به سمت تشکیل یک دولت جدید هستند، بازیگران بین‌المللی نباید اقدامی انجام دهند که احتمال تغییرات مسالمت‌آمیز در سوریه را به هم بزند.

مقام‌های مصری نیز اسرائیل را به نقض قوانین بین‌المللی، تضعیف وحدت و یکپارچگی سوریه و سوء‌استفاده از بی‌ثباتی کنونی برای اشغال مناطق بیشتری از سوریه متهم کردند.

مصر از شورای امنیت سازمان ملل خواست با هدف تضمین تمامیت سرزمینی سوریه، در برابر اسرائیل موضعی قاطع در پیش گیرد.

اتحادیه عرب نیز اسرائیل را به سوء‌استفاده از بی‌ثباتی در سوریه و تلاش برای اشغال زمین‌های سوریه متهم کرد.

کرملین نیز با ابراز مخالفت با حمله‌های اسرائیل در سوریه گفت بعید است اقدامات اسرائیل در بلندی‌های جولان و منطقه حائل به تثبیت وضعیت در سوریه کمک کند.

خبرهای بیشتر

شنیداری