محققان از تاثیر منفی قرنطینه کرونا بر سیستم ایمنی بدن خبر دادند

شنبه ۱۴۰۳/۱۰/۰۱

نتایج یک پژوهش تازه نشان می‌دهد قرنطینه‌های دوران کرونا با محدود کردن تماس افراد با میکروب‌های محیطی، موجب افزایش چشمگیر سطح التهاب در بدن و اختلال در پاسخ‌های ایمنی شده است.

بر اساس گزارش دیلی‌میل، محققان در هلند با انجام مطالعه‌ای گسترده روی هزار و ۸۰۰ نفر، تغییرات قابل توجهی در عملکرد سیستم ایمنی افراد پس از دوره قرنطینه کرونا کشف کرده‌اند.

نتایج این تحقیق که در مجله فرانتیرز منتشر شده، نشان می‌دهد افرادی که قبل از قرنطینه در معرض باکتری‌ها و ویروس‌های معمول قرار می‌گرفتند، سطح التهاب متعادلی داشته‌اند اما وضعیت پس از قرنطینه، به‌طور چشمگیری تغییر کرده و مواجهه با همان عوامل بیماری‌زا، اکنون منجر به «التهاب بیش از حد» (هایپر اینفلمیشن) می‌شود.

چرا قرنطینه سیستم ایمنی را تضعیف کرده است؟

به گفته دکتر میهای نتیا، مدیر این پروژه تحقیقاتی در هلند، انسان در زندگی روزمره، مرتب با میکرو ارگانیسم‌های مختلف در تماس است: «این تماس‌ها نقشی حیاتی در آموزش سیستم ایمنی بدن دارند و به آن می‌آموزند چگونه میان عوامل خطرناک و بی‌خطر تمایز قائل شود.»

به گفته نتیا، بر اساس نتایج این تحقیق، قرنطینه با قطع این تعاملات ضروری، توانایی سیستم ایمنی را در ارائه پاسخ‌های متناسب مختل کرده و آن را به سمت «واکنش‌های التهابی شدید» سوق می‌دهد.

پیامدهای احتمالی بلندمدت

محققان هشدار می‌دهند التهاب مزمن می‌تواند پیامدهای جدی برای سلامت داشته باشد.

مطالعات پیشین نشان می‌دهند سطوح بالای التهاب خطر رسوب پلاک در دیواره شریان‌ها را افزایش می‌دهد و می‌تواند به تنگ شدن رگ‌های خونی منجر شود.

این وضعیت احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را به طور قابل توجهی بالا می‌برد و در درازمدت، می‌تواند ریسک ابتلا به سرطان و زوال عقل را نیز افزایش دهد.

یافته‌های کلیدی

محققان این پژوهش از اکتبر ۲۰۱۹ تا اکتبر ۲۰۲۱، هزار و ۷۹۸ مورد شامل ۳۶۸ نفر در دوران پیش از همه‌گیری، ۸۵۱ نفر پس از آغاز قرنطینه و پیش از ابتلا به کووید-۱۹ یا دریافت واکسن، ۱۷۵ نفر پس از بهبودی از کرونا و ۴۰۴ نفر پس از تکمیل واکسیناسیون را مورد مطالعه قرار دادند.

از آنجا که افراد مبتلا به اِچ‌آی‌وی به طور منظم برای بررسی سطح ویروس و میزان التهاب تحت آزمایش خون قرار می‌گیرند، بخش عمده‌ای از شرکت‌کنندگان را تشکیل دادند.

محققان در این مطالعه، سلول‌های ایمنی را از نمونه‌های خون داوطلبان جدا کردند و واکنش این سلول‌ها را در برابر چندین عامل بیماری‌زای مهم، از جمله باکتری اشرشیا‌کولای، عوامل ایجاد‌کننده ذات‌الریه، باکتری سل و قارچ کاندیدا آلبیکنس مورد بررسی قرار دادند.

فرضیه بهداشت

این یافته‌ها با «فرضیه بهداشت» همخوانی دارند که می‌گوید کاهش تماس با عوامل بیماری‌زا می‌تواند خطر مشکلات سیستم ایمنی را افزایش دهد.

محققان معتقدند نتایج این مطالعه می‌تواند توضیح دهد چرا برخی افراد پس از دوره‌های قرنطینه، واکنش‌های شدیدتری به عفونت‌های معمولی نشان می‌دهند.

به باور دکتر نتیا اگرچه قرنطینه‌ها در ابتدای همه‌گیری ضروری بودند اما درک عمیق‌تر تاثیر تعاملات اجتماعی بر سیستم ایمنی می‌تواند به مدیریت بهتر بحران‌های آینده کمک کند.

این یافته‌ها می‌توانند در تدوین سیاست‌های بهداشت عمومی متعادل‌تر و موثرتر در همه‌گیری‌های آتی موثر باشند.

استفاده از ماسک

اگرچه این مطالعه به طور مستقیم تاثیر ماسک‌ها را بررسی نکرده اما نگرانی‌هایی درباره استفاده طولانی‌مدت از ماسک وجود دارد.

تجمع باکتری‌ها و ویروس‌ها روی ماسک و تنفس مجدد آن‌ها می‌تواند به افزایش سطح التهاب در بدن منجر شود.

خبرهای بیشتر

شنیداری