پاسخ نخست‌وزیر گرینلند به ترامپ: سرزمین ما فروشی نیست

دوشنبه ۱۴۰۳/۱۰/۰۳

نخست‌وزیر گرینلند در پاسخ به اظهارات دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری منتخب آمریکا در مورد «مالکیت و کنترل» جزیره وسیع قطب شمال که بیش از ۶۰۰ سال بخشی از دانمارک بوده است، گفت که این سرزمین «فروشی نیست».

موت اگده، (Mute Egede)، نخست‌وزیر گرینلند دوشنبه سوی دی، در بیانیه‌ای نوشت: «گرینلند مال ماست. ما برای فروش نیستیم و هرگز برای فروش نخواهیم بود. ما نباید مبارزه طولانی خود برای آزادی را از دست بدهیم.»

ترامپ روز یکشنبه اعلام کرد که کن هاوری، سفیر سابق آمریکا در سوئد را به عنوان سفیر دولت خود در کپنهاگ انتخاب کرده است.

او درباره وضعیت گرینلند، بخش نیمه خودمختار دانمارک و میزبان پایگاه بزرگ نیروی هوایی ایالات متحده، اظهارنظر کرد و در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «برای اهداف امنیت ملی و آزادی در سراسر جهان، ایالات متحده آمریکا احساس می‌کند که مالکیت و کنترل گرینلند یک ضرورت مطلق است.»

ترامپ که در کمتر از یک ماه دیگر به قدرت می‌رسد، جزییات بیشتری در مورد این موضوع ارائه نکرد.

وزارت امور خارجه دانمارک و دفتر نخست‌وزیری این کشور نیز هنوز به این اظهارات واکنش نشان نداده‌اند.

راسموس جارلوف، عضو پارلمان دانمارک از حزب مخالف محافظه‌کار، در شبکه اجتماعی ایکس گفت که دولت دانمارک باید به صراحت بیان کند که کنترل گرینلند قابل بحث یا مذاکره نیست.

جارلوف که ریاست کمیته دفاعی پارلمان نیز را بر عهده دارد، گفت: «اگر هدف فعالیت‌های ایالات متحده کنترل قلمرو دانمارک است، باید آن را ممنوع و با آن مقابله کرد. آنان اصلا نمی‌توانند آنجا باشند.»

گرینلند که پایتختش به نیویورک نزدیک‌تر است تا کپنهاگ، دارای ثروت معدنی، نفت و گاز طبیعی است، اما توسعه آن روندی کند داشته و اقتصاد آن به ماهیگیری و یارانه‌های سالانه دانمارک متکی است.

گرینلند با داشتن پایگاه هوایی پیتوفیک، از نظر استراتژیک برای ارتش ایالات متحده و سیستم هشدار زودهنگام موشک‌های بالستیک آمریکا مهم است و کوتاه‌ترین مسیر از اروپا به آمریکای شمالی از این جزیره می‌گذرد.

ترامپ در دوره قبلی ریاست جمهوری خود، علاقه‌اش را برای خرید گرینلند ابراز کرد، اما این پیشنهاد بلافاصله از سوی دانمارک و همچنین مقامات جزیره قبل از هر گونه گفت‌وگوی رسمی رد شد.

مته فردریکسن، نخست‌وزیر دانمارک در آن زمان پیشنهاد ترامپ را «پوچ» توصیف کرد. ترامپ رد پیشنهادش را «زننده» خواند و سفر خود به کپنهاگ را لغو کرد.

گرینلند از سال ۲۰۰۹ حق اعلام استقلال از دانمارک را دارد، اما این جزیره با ۵۶ هزار نفر جمعیت تاکنون از انجام این کار خودداری کرده است.

پیشتر دونالد ترامپ در مطلبی در تروث سوشال با انتقاد از رویه پاناما در اعمال تعرفه‌های سنگین بر کشتی‌های نظامی و تجاری آمریکا، هشدار داد واشینگتن تقاضا خواهد کرد که کانال پاناما را پس بگیرد.

ترامپ شنبه اول دی ماه، با اشاره به اهمیت حیاتی کانال پاناما برای اقتصاد و امنیت ملی آمریکا و اینکه ایالات‌متحده برای ساخت این کانال «هزینه‌های مالی و جانی سنگینی» پرداخت کرده است، اقدام پاناما در اعمال تعرفه‌های سنگین بر کشتی‌های تجاری و نظامی آمریکا را «غیرمنصفانه و غیرعاقلانه» خواند.

ترامپ تهدید کرد اگر این رویه پاناما ادامه یابد، آمریکا تقاضا خواهد کرد که کانال پاناما را به طور کامل پس بگیرد.

خبرهای بیشتر

شنیداری