کاوشگر فضایی پارکر، سریع‌ترین ساخته انسان به نزدیک‌ترین فاصله از خورشید رسید

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۱۰/۰۴

کاوشگر خورشیدی پارکر ناسا، روز ۲۴ دسامبر در ساعت ۱۱:۵۳ به وقت گرینویچ، با سرعت ۶۹۰ هزار کیلومتر بر ساعت از فاصله ۶/۲ میلیون کیلومتری از سطح خورشید عبور کرد و رکورد سریع‌ترین ساخته انسان در سفر به نزدیک‌ترین فاصله از خورشید را آن خود کرد.

به گزارش نشریه نیویورک‌تایمز، پارکر در این ماموریت بیش از هفت برابر نزدیک‌تر از تمام ماموریت‌های قبلی به خورشید نزدیکتر شده است، به عبارتی اگر فاصله میان زمین و خورشید را به طول یک زمین فوتبال آمریکایی تشبیه کنیم، کاوشگر پارکر در این عبور تنها ۳/۶۵ متر با انتهای زمین فاصله خواهد داشت.

این کاوشگر در حالی از نزدیکی تاج خورشیدی (لایه بیرونی جو خورشید) عبور کرد که با سرعت ۶۹۰ هزار کیلومتر بر ساعت، رکورد سریع‌ترین شیء ساخته دست بشر را شکست. با چنین سرعتی می‌توان فاصله واشینگتن دی‌سی در آمریکا تا توکیو در ژاپن را در کمتر از یک دقیقه پیمود.

عبور امروز پارکر، اولین مورد از سه عبور نزدیک و رکوردشکن پارکر است. دو عبور دیگر در ۲۲ مارچ ۲۰۲۵ و ۱۹ ژوئیه ۲۰۲۵، بار دیگر پارکر را به فاصله‌ای مشابه از خورشید خواهد رساند.

سفری به قلمرو ناشناخته

نیکی فاکس، معاون مدیر علوم ناسا، در بیانیه‌ای گفت: «این یک سفر اکتشافی است. ما واقعا وارد قلمرو ناشناخته‌ای می‌شویم. هیچ وسیله‌ای تاکنون از جو یک ستاره عبور نکرده و تا مدت‌ها نیز این اتفاق تکرار نخواهد شد.»

از زمان پرتاب در سال ۲۰۱۸، کاوشگر پارکر طی ۲۱ عبور از نزدیک خورشید، به تدریج به قلب منظومه شمسی نزدیک‌تر شده است.

در عبورهای قبلی، این کاوشگر از سطح آلفون، جایی که باد‌های خورشیدی (جریان ذرات منتشر شده از خورشید) به فضا می‌گریزند، عبور کرده است اما در عبور ۲۲ام، پارکر صدها هزار مایل نزدیک‌تر خواهد رفت و وارد منطقه‌ای خواهد شد که تاکنون کشف نشده است.

آریک پوسنر، دانشمند برنامه کاوشگر خورشیدی پارکر ناسا، در بیانیه‌ای گفت: «این یکی از نمونه‌‌ ماموریت‌های جسورانه ناسا است که کارهایی را انجام می‌دهد که هیچ‌کس قبلا انجام نداده تا به پرسش‌های طولانی‌مدت درباره جهان پاسخ دهد. مشتاقانه منتظریم اولین به‌روزرسانی وضعیت از کاوشگر را دریافت کنیم و در هفته‌های آینده داده‌های علمی را بررسی کنیم.»

ماموریت در اوج فعالیت خورشیدی

خورشید در حال حاضر در اوج فعالیت خود قرار دارد، که به آن «حداکثر خورشیدی» می‌گویند، و احتمال مشاهده رویدادهای خارق‌العاده افزایش یافته است. 

تیم ماموریت امیدوار است در این سفر طوفان‌های خورشیدی شدیدی را مشاهده کند که می‌تواند رازهایی درباره شتاب باد خورشیدی و گرمایش تاج خورشیدی آشکار کند.

تماس با کاوشگر پارکر تا جمعه، ۲۷ دسامبر امکان پذیر نخواهد بود، اما پس از آن پارکر، آخرین وضعیت خود را مخابره خواهد کرد. این کاوشگر، که برای چند سال دیگر سوخت کافی دارد، داده‌های علمی جدیدی را طی ماه‌های آینده ارسال خواهد کرد.

سپر حرارتی کاوشگر در این عبور، دمایی حدود ۸۷۰ تا ۹۳۰ درجه سانتی‌گراد را تحمل خواهد کرد، اما ابزارهای داخلی کاوشگر در دمای نزدیک به دمای اتاق (۲۹ درجه سانتی‌گراد) باقی می‌مانند. این کاوشگر به بررسی تاج خورشیدی، بیرونی‌ترین لایه خورشید، خواهد پرداخت.

میراث پارکر

پارکر نتیجه رویایی است که به دوران اولیه عصر فضایی بازمی‌گردد، اما پیشرفت در این مسیر دهه‌ها به دلیل پیچیدگی فنی به تعویق افتاده بود. یکی از موانع اصلی، انرژی عظیمی بود که برای ارسال یک کاوشگر به سوی خورشید مورد نیاز است.

یانپینگ گو، مدیر طراحی ماموریت، در سال ۲۰۰۷ راه‌حلی ارائه داد که شامل هفت کمک گرانشی از سیاره زهره بود. این ماموریت در نهایت به نام یوجین پارکر، فیزیکدان خورشیدی که وجود باد خورشیدی را پیش‌بینی کرده بود، نام‌گذاری شد.

پارکر، که اولین شیء ساخته بشر است که این‌قدر به خورشید نزدیک شده، اسرار بسیاری را آشکار کرده، از جمله کشف غیرمنتظره «بازگشت‌های مغناطیسی» که به شتاب باد خورشیدی کمک می‌کنند، و مشاهده منطقه‌ای بدون غبار در نزدیکی خورشید.

این ماموریت، که پنجره‌هایی جدید به سوی درک خورشید گشوده، می‌تواند به حفاظت از تمدن ما در برابر آب‌وهوای خطرناک فضایی کمک کند و احتمال وجود حیات در دیگر منظومه‌های ستاره‌ای را بررسی کند. اما همچنان بهترین دستاوردهای این ماموریت ممکن است در آینده نزدیک رخ دهند.

خبرهای بیشتر

شنیداری