شارلی ابدو در دهمین سالگرد حمله به این نشریه طنز: «پنچرنشدنی» هستیم

دوشنبه ۱۴۰۳/۱۰/۱۷

در آستانه دهمین سالگرد حمله مسلحانه و مرگبار به دفتر هفته‌نامه فرانسوی شارلی ابدو که داعش مسئولیت آن را برعهده گرفت، این نشریه طنز ویژه‌نامه‌ای در این باره منتشر کرد.

کاریکاتور روی جلد این ویژه‌نامه، که شامگاه دوشنبه در حساب شبکه‌های اجتماعی این نشریه منتشر شد، مردی را نشان می‌دهد که نشریه شارلی ابدو را در دست گرفته و در حالی که بر سر یک تفنگ جنگی نشسته، می‌خندد.

کلمه «پنچرنشدنی» بالای سر این مرد نوشته شده است.

ریس، سردبیر شارلی ابدو و از بازماندگان حمله، این کاریکارتور را کشیده است.

او در سرمقاله‌ خود نوشت: «امروز ارزش‌های شارلی ابدو، مانند طنز، آزادی بیان، فمینیسم و سکولاریسم، بیش از هر زمان دیگری در معرض تهدید قرار دارند. شاید به این دلیل که خود دموکراسی در معرض تهدید نیروهای تاریک‌اندیش قرار گرفته است.»

ریس افزود: «اگر بخواهیم بخندیم، یعنی می‌خواهیم زندگی کنیم. خندیدن، طنز و کاریکاتور نمادهای خوش‌بینی هستند.»

در ۷ ژانویه ۲۰۱۵، دو برادر به دفتر شارلی ابدو حمله کردند و ۱۲ نفر را به قتل رساندند و ۱۰ نفر دیگر را زخمی کردند. مهاجمان اطمینان حاصل کردند که سردبیر وقت، استفان شاربونیه، در میان کشته‌شدگان است.

دادستان‌ها اعلام کردند که این حمله به‌عنوان انتقام‌گیری از انتشار کاریکاتورهایی از پیامبر اسلام انجام شده است. این نشریه حدود یک دهه قبل کاریکاتورهای جنجالی‌ای از پیامبر اسلام منتشر کرده بود.

این حملات موجی از همدردی جهانی را برانگیخت که با هشتگ «من شارلی هستم» در سراسر دنیا بازتاب یافت. با این حال، این حمله آغازگر موجی از خشونت‌های اسلام‌گرایانه در فرانسه شد.

شارلی ابدو از زمان انتشار کاریکاتورهای پیامبر مسلمانان در سال ۲۰۰۶ هدف تهدیدهای گروه‌های مسلح اسلامگرای افراطی قرار گرفته است.

در پایان سال ۲۰۲۴، این نشریه مجددا یک مسابقه بین‌المللی با موضوع «خنده خدا» راه‌اندازی کرد و از میان صدها کاریکاتور دریافتی، تعدادی از آنها را منتشر کرد.

شارلی ابدو در سال‌های اخیر بارها از اعتراضات مردم ایران حملیت کرده است و حتی ویژه‌نامه‌ای برای اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» منتشر کرد.

این نشریه ضمن انتشار تصاویری با موضوع مبارزه زنان ایران نوشت: «از زمان قتل مهساژینا امینی، پیگیر انقلاب جاری در ایران بوده‌ایم.»

همچنین این نشریه در جریان این اعتراضات، کاریکاتورهایی از علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی منتشر کرد که خشم حکومت ایران را برانگیخت.

در واکنش به این کاریکاتورها، حسین امیرعبدالهیان وزیر امور خارجه وقت جمهوری اسلامی در تماس با وزیر امورخارجه پاکستان، انتشار کاریکاتورهای خامنه‌ای در نشریه شارلی ابدو را «توهین به مقدسات» خواند و گفت «لابی» اسرائیل در اقدام این نشریه نقش دارد.

در همان موقع، دادستانی پاریس از تحقیقات درباره حمله سایبری به وب‌سایت نشریه شارلی ابدو خبر داد. این وب‌سایت هک و بخش فروش آنلاین آن از دسترس خارج شد. این حمله پس از انتشار کاریکاتورهای این نشریه درباره خامنه‌ای انجام شد.

جمهوری اسلامی همچنین تحریم‌هایی را علیه این نشریه وضع کرد. اما شارلی ابدو در یادداشتی به زبان فارسی تهدیدهای جمهوری اسلامی علیه این نشریه را نشانگر وضعیت شکننده و ضعف دیکتاتوری مذهبی در ایران خواند.

خبرهای بیشتر

شنیداری