روزنامه چاپ میلان: رییس سازمان اطلاعاتی ایتالیا به دلیل پرونده چچیلیا سالا استعفا کرد

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۱۰/۱۸

روزنامه «کوریره دلا سرا» نوشت رییس سازمان اطلاعاتی ایتالیا چهار روز پس از دستگیری چچیلیا سالا، روزنامه‌نگار این کشور در ایران و در پی «اختلافات پشت پرده و نگاه متفاوت به پرونده او» استعفا داده است.

این روزنامه چاپ میلان، سه‌شنبه ۱۸ دی در گزارشی خبر استعفای الیزابتا بلونی، رییس سازمان اطلاعاتی ایتالیا را به دلیل مسائل مرتبط با پرونده چچیلیا سالا اعلام کرد.

بلونی دلیل این تصمیم را «شخصی» عنوان کرده است.

بر اساس این گزارش، او در ابتدا از پرونده دستگیری سالا کنار گذاشته شد. در ادامه، پرونده تحت مدیریت کاخ نخست‌وزیری و سرویس اطلاعات خارجی ایتالیا (آیسه) قرار گرفت و تحت نظارت جانی کاراولی پیگیری شد.

بلونی که به این تصمیمات اعتراض داشته است، گفت که این وضعیت او را ناامید کرده است.

چچیلیا سالا، ۲۹ ساله، روزنامه‌نگاری است که با ویزای خبرنگاری به ایران سفر کرد و ۲۹ آذر در تهران بازداشت شد. او از آن زمان در سلولی انفرادی در زندان اوین نگهداری می‌شود.

پیش‌تر یک منبع آگاه از گفت‌وگوها میان دولت ایتالیا و خانواده سالا، به ایران‌اینترنشنال گفته بود جمهوری اسلامی به مقامات ایتالیایی اعلام کرده‌ تنها در صورت آزادی محمد عابدینی نجف‌آبادی، شهروند ایرانی بازداشت شده در میلان، چچیلیا سالا را آزاد می‌کند.

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان، سه‌شنبه ۱۸ دی درباره بازداشت سالا گفت که دستگیری این خبرنگار موضوع «تلافی‌جویانه‌ای» نیست.

او اظهار امیدواری کرد «با درایت قوه قضاییه، مساله حل شود».

پیش از او، دوشنبه ۱۷ دی، اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گفت که این خبرنگار به دلیل «نقض قوانین» جمهوری اسلامی بازداشت شده و دستگیری او ربطی به بازداشت محمد عابدینی در ایتالیا ندارد.

محمد عابدینی نجف‌آبادی، ۳۸ ساله، ۲۶ آذر به درخواست ایالات متحده در فرودگاه میلان بازداشت و از سوی این کشور متهم شد در فراهم کردن فن‌آوری‌‌ای نقش داشته که در حمله پهپادی در اردن، باعث کشته شدن سه سرباز آمریکایی شده است.

چهار روز پس از دستگیری سالا، رییس سازمان اطلاعاتی ایتالیا نامه استعفای خود را به جورجیا ملونی، نخست‌وزیر این کشور تحویل داده است.

بر اساس گزارش کوریره دلا سرا، این اتفاق نشان می‌دهد چیزی در روابط عادی سیستم و دینامیک‌های نهادهای دولتی ایتالیا «شکست خورده» که برای عملکرد صحیح به «اعتماد متقابل و همکاری صادقانه» نیاز است.

به گزارش رسانه‌های ایتالیایی، بلونی به‌ویژه در مورد پرونده سالا، نظرات متفاوتی نسبت به روند مذاکرات و تعاملات جاری داشته و گفته است که اگر او مسئول پرونده بود، این مساله را «به‌طور متفاوتی» مدیریت می‌کرد.

بلونی گفته است که او می‌توانسته در سمت خود، دست‌یابی به توافقات مختلف با جمهوری اسلامی در حوزه‌های جغرافیایی و اقتصادی را دنبال کند.

بر اساس گزارش‌ها، بلونی با توجه به اختلافات در داخل دولت و ناهماهنگی در برخی مسائل کلیدی، تصمیم به استعفا از ریاست سازمان اطلاعاتی ایتالیا گرفته و به‌طور رسمی از سمت خود کناره‌گیری کرده است.

پس از دیدار اخیر نخست‌وزیر ایتالیا و دونالد ترامپ در شنبه گذشته، برخی رسانه‌ها نوشتند که بازداشت سالا از جمله موضوع‌های مطرح در این دیدار بوده است.

روزنامه ال‌جورناله، رسانه نزدیک به دولت ایتالیا، گزارش داد که ملونی در دیدار با ترامپ، موافقت او را به عنوان رییس‌جمهوری بعدی آمریکا برای «تعلیق» روند استرداد عابدینی، به دست آورده است.

جمهوری اسلامی در دهه‌های گذشته با بازداشت شهروندان خارجی یا دوتابعیتی، همواره در پی اعمال فشار بر دولت‌های غربی به منظور برآورده کردن خواسته‌های خود یا آزادی زندانیان مورد نظرش بوده است.

فعالان حقوق بشر این بازداشت‌ها را «خودسرانه» خوانده و «سیاست گروگانگیری» جمهوری اسلامی را محکوم کرده‌اند.

خبرهای بیشتر

شنیداری