شعلههای دو آتشسوزی عظیم که لسآنجلس را از شرق و غرب تهدید میکنند، همچنان مهار نشده باقی ماندهاند. این آتشسوزیها موجب کشتهشدن دستکم ۱۰ نفر و تخریب ۱۰ هزار ساختمان شدهاند.
رابرت لونا، کلانتر لسآنجلس، این آتشسوزیها را به بمب اتمی تشبیه کرد و گفت که انتظار میرود تعداد افراد کشته شده افزایش یابد.
وزش باد در روز پنجشنبه کاهش یافت و امکان پشتیبانی از هوا برای خاموش کردن این آتش را فراهم کرد اما در طول شب وزش باد بار دیگر تشدید شد.
آتشسوزی پالیسیدس بین سانتا مونیکا و ملیبو در بخش غربی شهر و آتشسوزی ایتون نزدیک پاسادینا در شرق شهر، هماکنون بهعنوان ویرانگرترین آتشسوزیها در تاریخ لسآنجلس شناخته میشوند و تاکنون نزدیک ۳۴ هزار هکتار را در این منطقه سوزاندهاند و محلههای کاملی را به خاکستر تبدیل کردهاند.
حدود ۱۸۰ هزار نفر ملزم به ترک منازل خود شدهاند و برای ۲۰۰ هزار نفر دیگر نیز دستورهای هشدار تخلیه صادر شده است.
جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا که وضعیت فاجعه ملی اعلام کرده، وعده داده است دولت تمامی هزینههای پاکسازی، حذف مواد خطرناک و حقوق نیروهای امدادی را به مدت ۱۸۰ روز پوشش خواهد داد.
کلانتر لسآنجلس در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که تنها آتشسوزی «ایتون» چهار تا پنج هزار سازه را ویران کرده یا با آسیب جدی مواجه کرده است.
به گزارش روزنامه لسآنجلس تایمز و به نقل از مقامات محلی، در آتشسوزی پالیسیدس نیز پنج هزار و ۳۰۰ سازه تخریب شده و به کلی از بین رفتهاند.
آنتونی مارونه، از مدیران آتشنشانی لسآنجلس، گفت: «تیمهای کشف بقایای انسانی، پس از ایمن شدن اوضاع، جستوجوهای خانهبهخانه را آغاز خواهند کرد.»
شرکت خصوصی اکیووِدِر (AccuWeather) خسارات و زیانهای اقتصادی ناشی از آتشسوزی را بین ۱۳۵ تا ۱۵۰ میلیارد دلار برآورد کرده که به گفته این شرکت، نتیجه آن روند دشوار بازسازی و افزایش سرسامآور هزینههای بیمه مسکن خواهد بود.
پیش از این گزارش شده است که در مجموع، پنج آتشسوزی در لسآنجلس شعلهور است که یکی از آنها، حریقی بهشدت در حال گسترش است که از مرز شهرستان ونتورا عبور کرده است.
خبرگزاری رویترز گزارش داد در این منطقه، آسمان پر از هواپیماهایی است که بر تپههای شعلهور آب و مایع ضد آتش میریزند.
با بالا رفتن تنشها، مقامات شهرداری لسآنجلس اعلان تخلیه را به اشتباه برای کل محدوده شهرستان با جمعیت ۹.۶ میلیون نفری ارسال کردند اما به گفته جَنایس هان، یک مقام شهرداری، اصلاحیه این اشتباه را سریعا فرستادند.
در وضعیت فعلی، هزاران نفر از ساکنان لسآنجلس که از شعلههای آتش گریختهاند، در پناهگاههای موقت پناه گرفتهاند.
برخی ساکنان منطقه «پاسیفیک پالیسیدس» که به محلههایی که آتش از آن عبور کرده سر زدند به رویترز گفتهاند آنجا جز دودکش ساختمانها بر فراز تلی از خاکستر و وسایل سوخته، چیزی باقی نمانده است.
اولیور آلنات، ۳۶ ساله، که مشغول عکس گرفتن از ویرانهها بود، به رویترز گفت: «من الان از خانه مادرم که کاملا سوخته بود، آمدم .... بعد رفتم خانه خودم را دیدم که همان وضعیت را داشت: کاملا خاکستر شده. فقط یک دودکش مانده و کوهی از خاکستر. یعنی چیزی شبیه صحنه یک فیلم است.»
رصدخانه تاریخی مونت ویلسون در خطر است
مارونه، از مدیران آتشنشانی لسآنجلس گفت گسترش آتشسوزی «ایتون» به میزان چشمگیری متوقف شده است و اگرچه بادها همچنان قدرتمند هستند اما قدرت وزش آنها که در ابتدای هفته ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت بود به طرز محسوسی کاسته شده و همین امر امکان پشتیبانی هوایی حیاتی برای نیروهای زمینی را فراهم کرده است.
آتشسوزی ایتون به محوطه «رصدخانه مونت ویلسون» رسیده است. همان جایی که یک قرن پیش، «ادوین هابل» وجود کهکشانهایی فراتر از راه شیری و همچنین واقعیت در حال انبساط بودن جهان را کشف کرد.
بنا بر اعلام مدیران این رصدخانه، آتشنشانان در محوطه آن حضور دارند.
رویترز گزارش داد که دو آتشسوزی بزرگ پالیسیدس و ایتون چنان شهر را در محاصره گرفتهاند که حتی از فضا نیز قابل مشاهده است.
کریستین کروولی، یکی دیگر از مدیران آتشنشانی شهر لسآنجلس گفت: «میتوان با اطمینان گفت که آتشسوزی پالیسیدس یکی از مخربترین بلایای طبیعی در تاریخ لسآنجلس است.»
در پاسیفیک پالیسیدس که محلهای مرفه و زیباست و بسیاری از چهرههای سرشناس در آن ساکناند، خانههای مجلل به ویرانه تبدیل شده و خودروهای رهاشده و دکلهای برق افتاده، جادهها را اشغال کردهاند.
بوی دود غلیظ در این منطقه در هوا پیچیده و ساکنان با ماسک روی صورت، سوار بر دوچرخه آمدهاند تا به خسارت وارد شده به خانههای خود نگاهی بیندازند.
تصاویر هوایی نشان میدهد خانههای زیادی بهصورت بلوکبهبلوک تخریب شدهاند و تصاویر ماهوارهای نیز ستونهای غلیظ دود را نشان میدهند که از محل آتشها بهسمت جنوب غربی و روی اقیانوس آرام در حال حرکت است.
مهار آتشسوزی سانست
تیمهای آتشنشانی موفق شدند آتشسوزی سانست را که باعث صدور دستور تخلیه اجباری در هالیوود و هالیوود هیلز شده بود، مهار کنند و دستور تخلیه این محله لغو شد.
شب چهارشنبه، شعلههای آتش بر فراز تپه مشرف به پیادهروی مشاهیر هالیوود زبانه میکشید و ساکنانی که در حال فرار بودند، در ترافیک گیر کرده بودند.
کارن بِس، شهردار لسآنجلس، ظهر پنجشنبه در شبکههای اجتماعی نوشت آتش در این منطقه بهطور کامل مهار شده است.
سخنگوی اداره آتشنشانی شهر هم اعلام کرد هیچ ساختمانی در این منطقه از بین نرفته و دستور تخلیه نیز لغو شده است.
چهرههای سرشناس کمک ارائه میدهند
خانههای شماری از ستارههای سینما و افراد مشهور نیز در میان سازههایی بوده که در پاسیفیک پالیسیدس در شعلهها سوختهاند.
خوزه آندرس، سرآشپز مشهور اسپانیایی که برای ارائه غذای رایگان به قربانیان بلایا در سراسر جهان شهرت دارد، در بزرگراه ساحل اقیانوس آرام در نزدیکی آتش پالیسیدس یکی از خودرو-رستورانهای سیار خود را برپا کرد.
او گفت: «همه در چنین لحظاتی به حمایت و محبت نیاز دارند، چه ثروتمند باشند و چه نباشند، چه فقیر باشند و چه نباشند.»
جیمی لی کورتیس، بازیگر معروف هم روز پنجشنبه اعلام کرد خانوادهاش یک میلیون دلار برای تلاشهای امدادی اهدا خواهند کرد.
آتشنشانانِ شش ایالت دیگر ایالات متحده در حال عزیمت به کالیفرنیا هستند و همچنین ۲۵۰ واحد آتشنشانی با هزار نیرو از شمال کالیفرنیا به جنوب این ایالت منتقل شدهاند.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا که آتشسوزیهای گستردهای را تجربه کرده، هواپیماهای آبپاش به جنوب کالیفرنیا فرستاده و اعلام کرده ۲۵۰ آتشنشان کانادایی آماده اعزاماند.
ترودو گفت: «به همسایگان آمریکاییمان میگوییم: کانادا اینجاست تا کمک کند.»