خرج زندگی خانوارهای کارگری در ایران با دو شیفت کار هم تامین نمی‌شود

پنجشنبه ۱۴۰۳/۱۰/۲۷

در ادامه هشدارها درباره وضعیت بد معیشتی مردم در ایران، محسن باقری، رییس کمیته دستمزد کانون عالی شوراها و نماینده کارگران در کمیته دستمزد اعلام کرد که خرج زندگی خانوارهای کارگری در ایران با دو شیفت کار در روز هم تامین نمی‌شود.

باقری پنج‌شنبه ۲۷ دی ماه در گفت‌وگو با ایلنا با استناد به داده‌های آماری رسمیِ سبد معیشت حداقلی خانوارهای کارگری، نوشت این سبد حداقلی تا پایان مهر امسال به ۲۷ میلون و ۶۴۰ هزار تومان رسیده است.

این فعال کارگری با قیاس سبد معیشت حداقلی و حداقل دستمزد کارگران گفت: «متوسط دریافتی کارگران حداقل‌بگیر نزدیک به ۱۱ میلیون تومان است و بنابراین می‌توانیم بگوییم کارگران به اندازه یک‌سوم هزینه‌های حداقلی زندگی حقوق ماهانه می‌گیرند و این یعنی هزینه‌های زندگی کارگران با دو شیفت کار هم تامین نمی‌شود.»

او اضافه کرد که اگر کارگری دو شیفت کامل کار کند و دو دستمزد کامل هم بگیرد باز هم درآمدش یک‌سوم از سبد معیشت عقب‌تر است و عقب‌ماندگی شدید مزدی دارد.

پیش از این در ۱۰ دی ماه، آیت اسدی، عضو شورای عالی کار، با اشاره به اینکه حداقل مزد در ابتدای سال‌جاری قادر به تامین یک‌دوم سبد معیشت بود، گفت که اکنون به‌خاطر تورم و کاهش ارزش پول این رقم به یک‌چهارم کاهش یافته است.

بر اساس گزارش ایلنا، اولین جلسه کمیته سه‌جانبه دستمزد با موضوع محاسبات مربوط به مزد ۱۴۰۴، دوشنبه ۲۴ دی برگزار شد.

این گزارش با اشاره به این‌که پایه محاسبات سبد معیشت، سبد خوراکی‌ها و آشامیدنی‌های خانوار است و در پاییز و زمستان امسال، بسیاری از اقلام خوراکی از جمله لبنیات، تخم مرغ و روغن گران شده‌اند، خاطرنشان کرده که سایر هزینه‌های زندگی از جمله مسکن و قبوض انرژی نیز سیر تصاعدی داشته‌اند.

باقری نیز در پایان گفت‌وگوی خود با ایلنا اظهار امیدواری کرد که در مذاکرات مزدی امسال به شرایط حاد و بحرانی معاش کارگران توجه شود و به گونه‌ای تصمیم بگیرند که حداقل دستمزد به سبد معیشت نزدیک شود.

پیش از این در ۲۲ دی ماه، احمد بیگدلی،‌ عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، با انتقاد از مخالفت‌ها با افزایش حقوق کارگران و ارتباط دادن آن به رشد نرخ تورم تاکید کرد با توجه به فشارهای اقتصادی موجود در کشور، افزایش ۳۰ درصدی حقوق کارگران تغییرات مثبتی در وضعیت آنان به وجود نخواهد آورد.

بر اساس قانون کار جمهوری اسلامی حداقل دستمزد باید مطابق با نرخ تورم و هزینه زندگی شرافتمندانه تعیین شود. موضوعی که از سوی نمایندگان دولت و کارفرمایان در نظر گرفته نشد.

در سال‌های گذشته برخی فعالان کارگری، حکومت را متهم کردند که با اعمال تغییرات در اقلام اساسی و مقدار مصرف آن، تلاش کرده است نرخ سبد معیشت کارگران را پایین بیاورد.

طی این سال‌ها کارگران سراسر ایران بارها نسبت به وضعیت معیشتی و حقوقی خود دست به تجمع‌های اعتراضی زده‌اند اما مطالبات آنان هنوز محقق نشده است.

تنها ۱۰ میلیون نفر در ایران مشتری خرید گوشت قرمز هستند

افشین صدر دادرس، مدیرعامل اتحادیه پرورش‌دهندگان دام سبک ایران، ۲۲ دی در گفت‌وگو با آفتاب‌نیوز گفت از ۸۶ میلیون ایرانی تنها ۱۰ میلیون مشتری خرید گوشت قرمز هستند.

صدر با بیان این‌که در حال حاضر قیمت دام زنده و قیمت نهایی مصرف‌کننده با هم نمی‌خواند، گفت: نرخ هر کیلو گوشت در دام زنده باید ضرب در دو شود و همین به عنوان نرخ نهایی مصرف‌کننده محاسبه شود اما در برخی اوقات این قیمت‌ها ضرب در چهار می‌شود و قیمت گوشت چهار برابر قیمت دام زنده است.

این اولین بار نیست که مقامات وزارت بهداشت نسبت به کاهش مصرف مواد غذایی پروتئینی در ایران هشدار می‌دهند.

پیش از این در آذر ماه سال جاری، علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت جمهوری اسلامی با هشدار درباره گران شدن مواد غذایی اصلی در ایران گفت که سرانه مصرف گوشت سفید و قرمز ایرانیان به روزانه ۳۵ گرم کاهش یافته است.

گرانی‌ها، تورم افسارگسیخته و افزایش سهم هزینه‌های خوراکی از کل سبد هزینه خانوارها به نگرانی‌ها درباره به خطر افتادن امنیت غذایی مردم و افزایش سوءتغذیه در ایران دامن زده‌ است.

خبرهای بیشتر

شنیداری