کمیابی انسولین برای بیماران دیابتی و گرانی نوار اندازه‌گیری قند خون منجر به نگرانی بسیاری از بیماران مبتلا به بیماری قند در ایران شده است

ایران اینترنشنال با دستکم ۱۵ بیمار مبتلا به دیابت در شهرهای مختلف ایران گفت‌وگو کرده و دریافته به بیماران در شهرهای کوچک گفته شده به تهران مراجعه کنند در حالی‌ که بیماران در تهران هم با کمبود دارو مواجهند. 

چند برابر شدن قیمت نوار قند و کمیابی انسولین

مهرناز زن ۶۳ ساله‌ای است که ۱۱ سال است دیابت دارد و در روز باید بین دو تا سه بار قندش را اندازه‌گیری کند و براساس آن انسولین تزریق کند. او می‌گوید سال گذشته که قلم انسولین کمیاب شد مجبور بوده چندین بار از سوزن آن استفاده کند و در نتیجه دستش عفونت کرده و یک هفته در بیمارستان بستری شده است.

مهرناز می‌گوید امسال مشکل فقط نبود نوار قند نیست هزینه خرید نوار قند «در طول چند ماه از ۸۰ هزار تومان به ۴۰۰ هزار تومان رسیده است». هر بسته نوار اندازه‌گیری ۵۰ نوار دارد و برای یک بیمار که باید در روز چندین بار قند خون اندازه بگیرد عملا کمتر از یک ماه این بسته ماندگاری دارد. یعنی اگر بیماری باید روزی دو تا سه بار نوار مصرف کند این ۵۰ عدد بین ۱۷ تا ۲۰ روز او را تامین می‌‌کند و برای بقیه ماه باید دوباره نوار خریداری کند. حسین که از ساری برای خرید دارو به تهران آمده بود و نتوانسته انسولین تهیه کند به ایران اینترنشنال گفت به داروخانه‌های هلال احمر و ۱۳ آبان مراجعه کرده اما به او گفته شده انسولین کمیاب است و اگر می‌تواند نامش را در لیست انتظار وارد کنند.

بیمه نیمی از هزینه انسولین بیماران را تامین می‌کند و نیم دیگر را باید بیمار پرداخت کند که با توجه به افزایش قیمت عملا شرایط تامین دارو برای بیماران دیابتی سخت شده است . زهرا از تهران می‌گوید «قیمت نوار اندازه‌گیری قند در طول دو ماه شش برابر شده است». او بازنشسته فرهنگیان است و نمی‌داند چطور باید هزینه۴۰۰ تا ۵۰۰ هزارتومانی نوار قند را تامین کند 

سمیه در رشت زندگی می‌کند و برای دیابت نوع دو باید داروی گلوکوفاژ مصرف کند. به گفته او «این دارو طی یک ماه از ۱۰۰ هزارتومان به بیش از ۳۸۰ هزارتومان افزایش قیمت داشته است»

سمیه می‌گوید به عنوان یک بیمار دیابتی تنها یک دارو مصرف نمی‌کند و با توجه به افزایش قیمت داروها در دی‌ماه نزدیک به یک میلیون هزینه قرص، سوزن و انسولین او می‌شود که عملا توانایی تامین آن را ندارد

روایت داروخانه‌ها از خشم بیماران

رها یک دکتر داروساز در داروخانه‌ای در کرج می‌گوید بیمار مبتلا به قند نباید استرس داشته باشد وعملا این کمبود انسولین باعث استرس بیمار می‌شود او با یادآوری یکی از برخوردهای اخیر مراجعه کننده به داروخانه گفت: «وقتی به او گفتم نوار قند نداریم و قیمت نوار چند برابر شده با مشت روی میز کوبید گفت خب چطوری باید پولش رو بدهم و انقدر خودش را زد که مجبور شدیم از رهگذران کمک بگیریم تا او را کنترل کنیم.»

حسین در داروخانه‌ای در مرکز تهران کار می‌کند و مادر و پدرش هر دو مبتلا به بیماری قند هستند. او می‌گوید: «قیمت‌ها بین ۴ تا شش برابر شده است. تامین انسولین، قلم و نوار قند برای ما هم سخت شده است. هزینه‌ داروها برای پدر و مادر او برای یک ماه بیش از دو میلیون می‌شود».

ناصر داروساز است و می‌گوید بیمار مبتلا به قند باید داروهایش را مرتب مصرف می‌کند حالا هر بار قیمت بالا و پایین می‌شود بیماران به دلایل مختلف از جمله کمبود و گرانی، داروهایشان را سر خود کم می‌کنند و این می‌تواند خطرات جدی به همراه داشته باشد.ناصر با اشاره به اظهارات ضد و نقیض وزارت بهداشت درباره دارو گفت: «ما هر روز با بیمارانی مواجهیم که امکان تهیه دارو ندارند، یک بار بیمار یقه پیراهن من را گرفت و فریاد می‌زد که چرا گران فروشی می‌کنی؟ داروی ما رو احتکار کردی»؟

ابتلای ۱۰ درصد جمعیت ایران به دیابت

بر اساس آمار انجمن‌های دیابت در ایران حدود ۱۰ درصد از جمعیت کشور مبتلا به دیابت هستند که حدود ۸ تا ۱۰ میلیون نفر می‌شوند انجمن دیابت سال گذشته عنوان کرد که تغییر نوع انسولین و تجویز داروهای مشابه می‌تواند اثرات مختلفی روی بیمار داشته باشد. هنگامی که انسولین بیمار عوض می‌شود احتمال دارد کنترل قندش به هم بریزد. بخش غذا و دارو وزارت بهداشت حاضر به پاسخگویی در این باره به ایران اینترنشنال نشد. بیماران مبتلا به دیابت نوع اول و دوم در این روزها با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می‌کنند و به گفته یکی از بیماران آنها «جانشان را کف دستشان گرفته به دنبال دارو از این داروخانه به آن داروخانه می‌روند».

خبرهای بیشتر

شنیداری