چچیلیا سالا: صداهایی که از راهرو بند می‌آمد، اغلب دلخراش بود

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۱۱/۰۲

چچیلیا سالا، روزنامه‌نگار ایتالیایی که مدتی را در زندان جمهوری اسلامی به سر برد، در مصاحبه با یک برنامه تلویزیونی در ایتالیا به شرح جزییات مراحل بازجویی خود پرداخت و گفت گاهی به مدت ۱۰ ساعت متوالی مورد بازجویی قرار می‌گرفت.

سالا در این مصاحبه افزود در زمان بازجویی، سر او پوشیده بود و او را رو به دیوار می‌نشاندند.

این خبرنگار ادامه داد: «در یکی از بازجویی‌ها، بیهوش شدم و آن‌ها قرصی به من دادند تا آرام شوم... در برخی مواقع سعی می‌کنند با دادن پاداشی مانند خرما یا سیگار شما را آرام کنند و در مواقع دیگر، با دادن خبرهای بد سعی دارند شما را بِشکنند.»

به گفته این زندانی پیشین جمهوری اسلامی، بازجوها با استفاده از «تکنیک‌های روان‌شناختی» به دنبال «خرد کردن» او بودند.

سالا ۱۹ دی و پس از گذراندن ۲۰ روز در زندان‌ جمهوری اسلامی آزاد شد و چهار روز پس از آن، کارلو نوردیو، وزیر دادگستری ایتالیا، دستور آزادی فوری محمد عابدینی نجف‌آبادی، ایرانی بازداشتی در ایتالیا را صادر کرد.

عابدینی ۳۸ ساله به اتهام همکاری نظامی با سپاه، ۲۶ آذر به درخواست ایالات متحده در فرودگاه میلان بازداشت شد و قرار بود پس از طی مراحل قانونی به این کشور، مسترد شود.

ایران‌اینترنشنال ۱۵ مهر به طور اختصاصی گزارش داد جمهوری اسلامی آزادی سالا را به آزادی عابدینی منوط کرده است.

عابدینی به دست داشتن در انتقال یک فن‌آوری پهپادی به جمهوری اسلامی متهم است که در جریان حمله مرگبار نیروهای نیابتی حکومت ایران به نظامیان آمریکایی مستقر در مرز اردن و سوریه در بهمن ۱۴۰۲ مورد استفاده گرفت.

محمد عابدینی نجف‌آبادی

از دست رفتن حس زمان در سلول انفرادی

سالا در ادامه مصاحبه خود با تلویزیون ایتالیا گفت در دوران حضورش در زندان اوین، در یک سلول انفرادی کوچک فاقد تشک نگهداری می‌شد و همیشه لامپی با نور سفید در آن روشن بود.

سالا افزود: «در این شرایط خوابیدن بسیار سخت است و بدن شما حس درک زمان را از دست می‌دهد.»

این خبرنگار همچنین گفت در نخستین شب حبسش در زندان اوین، از مسئولان تقاضای داشتن یک قرآن به زبان انگلیسی کرده اما آن‌ها حاضر به پذیرش این درخواست نشدند: «با توجه به این شرایط، برای پر کردن زمان، شروع به شمردن انگشتانم، خواندن ترکبیات موجود روی بسته نان و تکرار جدول ضرب کردم.»

او خاطرنشان کرد: «انزوا فقط به معنای تنها بودن در یک سلول نیست، بلکه به این معناست که هیچ‌ چیزی برای پرت کردن حواس خود ندارید. شما همیشه تنها هستید، حتی زمانی که تنها نیستید، زیرا حتی زمانی که تحت بازجویی قرار می‌گیرید، صورتتان پوشانده می‌شود و شما رو به دیوار قرار دارید. صورت‌های نگهبانان هم پوشیده است.»

جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر ده‌ها شهروند خارجی یا دوتابعیتی را عمدتا به اتهام جاسوسی یا ارتکاب جرایم امنیتی دستگیر کرده است.

فعالان حقوق بشر بازداشت شهروندان کشورهای غربی از سوی جمهوری اسلامی را «گروگان‌گیری حکومتی» می‌دانند و می‌گویند تهران از این حربه برای تحت فشار گذاشتن غرب و گرفتن امتیاز از آن استفاده می‌کند.

شنیدن صدای دلخراش زندانیان سلول‌های دیگر

سالا در ادامه مصاحبه گفت گاهی از سلولش در زندان اوین صدای زندانیان در سلول‌های دیگر را می‌شنید که تلاش می‌کردند به خود آسیب برسانند: «دختری بود که در آن سلول کوچک دورخیز می‌کرد و سپس سرش را با تمام قدرت به در امنیتی می‌کوبید... صداهایی که از راهرو می‌آمد، اغلب دلخراش بود؛ گاهی گریه، گاهی استفراغ، و گاهی تلاش برای آسیب رساندن به خود.»

این خبرنگار ایتالیایی در دوران بازداشتش در ایران نگران بود که بازگشت دونالد ترامپ به قدرت در کاخ سفید، منجر به پیچیده‌تر شدن پرونده او شود.

سالا گفت: «می‌دانستم که شمارش معکوس برای مراسم تحلیف ترامپ آغاز شده و این موضوع من را به‌شدت می‌ترساند... اگر ترامپ به‌طور علنی اعلام می‌کرد که قصد دارد علیه برخی ایرانی‌ها دست به اقدام متقابل بزند، وضعیت من به‌شدت پیچیده می‌شد.»

پیش از این در ۱۷ دی، روزنامه ال‌جورناله، رسانه نزدیک به دولت ایتالیا، خبر داد جورجیا ملونی، نخست‌وزیر این کشور، در دیدار اخیر خود با ترامپ، موافقت او را برای «تعلیق» روند استرداد عابدینی به آمریکا به دست آورده بود.

نخست‌وزیر ایتالیا ۱۵ دی با ترامپ در اقامتگاه شخصی او در مارالاگو فلوریدا دیدار کرد.

این نخستین‌بار نیست که جمهوری اسلامی از طریق سیاست گروگان‌گیری، یکی از کشورهای غربی را به مبادله زندانیان وادار می‌کند.

در جریان مبادله زندانیان میان تهران و استکهلم، یوهان فلودروس و سعید عزیزی، دو شهروند سوئدی زندانی در ایران، در ازای آزادی حمید نوری اجازه یافتند ۲۶ خرداد خاک ایران را ترک کنند و به سوئد بازگردند.

نوری، دادیار سابق زندان گوهردشت، به اتهام دست داشتن در اعدام‌ زندانیان سیاسی دهه ۶۰، در آبان ۱۳۹۸ در سوئد بازداشت و پس از محاکمه، به حبس ابد محکوم شد. دیوان عالی سوئد ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ فرجام‌خواهی نوری را رد کرده بود.

فلودروس چهارم آبان در گفت‌وگو با پایگاه خبری پولیتیکو به شرح دوران حبس خود در زندان اوین پرداخت و تاکید کرد که قربانی سیاست گروگان‌گیری جمهوری اسلامی بوده است.

خبرهای بیشتر

شنیداری