با رشد ۱۸ درصدی، ۸۸۳ تن در سال ۲۰۲۴ در ایران اعدام شدند

جمعه ۱۴۰۳/۱۰/۰۷

سایت حقوق بشری هرانا در گزارش سالانه جدید خود خبر داد در سال ۲۰۲۴ دست‌کم ۸۸۳ نفر در زندان‌های سراسر ایران اعدام شدند که این رقم افزایشی ۱۸/۳ درصدی نسبت به سال پیش از آن نشان می‌دهد.

در گزارش ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران که ششم دی ماه منتشر شده، آمده است در این مدت ۲۰۷ نفر با حکم دستگاه قضایی جمهوری اسلامی به اعدام محکوم شدند و احکام اعدام ۵۴ نفر در دیوان عالی کشور تایید شده است.

طبق این گزارش صدور احکام اعدام با ۳۳/۵ درصد افزایش همراه بوده است و از میان جنسیت‌های مشخص شده اعدام‌شدگان، ۷۷۲ نفر مرد و ۲۶ تن زن بوده‌اند.

همچنین پنج فرد که در زمان ارتکاب جرم انتسابی کمتر از ۱۸ سال داشته‌اند و در اصطلاح حقوقی آن‌ها را کودک-مجرم می‌خوانند، در میان اعدام‌شدگان امسال قرار گرفتند.

از میان اعدام‌های این بازه زمانی، چهار حکم اعدام در ملاءعام صورت گرفته است.

در هفته‌های گذشته، افزایش میزان اجرای احکام اعدام و صدور حکم اعدام برای زندانیان سیاسی در ایران، اعتراضات فراوانی را در داخل و خارج کشور به دنبال داشت.

در یکی از این اعتراضات، کارزار اعتصاب غذای زندانیان سیاسی با نام کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» که از بهمن ۱۴۰۲ برای توقف اعدام‌ها آغاز شده است، سه‌شنبه سوم دی در ۲۸ زندان کشور وارد چهل‌وهشتمین هفته خود شد.

بر اساس گزارش هرانا، ۵۱/۸۷ درصد اعدام‌شدگان سال ۲۰۲۴ در ایران بابت اتهامات مرتبط با «مواد مخدر» و ۴۰/۵۴ درصد به اتهام «قتل» اعدام شدند.

همچنین ۲/۴۹ درصد به اتهام «جرایم جنسی»، ۱/۸۱ درصد با اتهامات نامعلوم، ۰/۷ درصد به اتهام «افساد فی‌الارض، ۰/۷ درصد به اتهام «محاربه (غیر سیاسی)»، ۰/۵۷ درصد به اتهام سرقت مسلحانه، ۰/۵۷ درصد با اتهامات امنیتی شامل «جاسوسی، ترور و بمب‌گذاری» و ۰/۵۷ درصد به اتهامات سیاسی و امنیتی «محاربه و بغی» اعدام شدند.

طبق آمار منتشر شده در گزارش هرانا، استان البرز با دو زندان پرجمعیت کشور با ۲۱/۴۱ درصد اعدام‌ها در صدر و استان فارس با ۹/۹۱ درصد، در رده دوم اجرای احکام اعدام در سال ۲۰۲۴ قرار گرفتند.

همچنین در مقایسه زندان‌های اجرا کننده حکم اعدام، زندان‌های قزلحصار کرج و عادل‌آباد شیراز در صدر اجرای احکام اعدام در این بازه زمانی قرار دارند.

هرانا در پایان گزارش خود تاکید کرد ۹۴ درصد اعدام‌شدگان به صورت مخفیانه یا اصطلاحا بدون اعلام در رسانه‌های رسمی یا داخلی اعدام شده‌اند.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر ۳۰ آبان در بیانیه‌ای هشدار داد مقام‌های جمهوری اسلامی در هفته‌های اخیر «انبوهی حکم جدید اعدام» صادر و زندانیان سیاسی، اقلیت‌های قومی و اتباع خارجی را به مجازات مرگ محکوم کرده‌اند.

هرانا پیش‌تر در گزارشی به مناسبت روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام نوشت که در بازه زمانی ۱۰ اکتبر ۲۰۲۳ تا هشت اکتبر ۲۰۲۴، دست‌کم ۸۱۱ نفر در ایران اعدام شدند.

سازمان حقوق بشر ایران نیز در گزارشی نوشت شمار زندانیانی که با اتهامات مربوط به «مواد مخدر» به دار آویخته شده‌اند، در چهار سال گذشته به‌طور مستمر و هر ساله، افزایش شدیدی داشته است.

طبق این گزارش، سال ۲۰۲۳ در مقایسه با سال ۲۰۲۲ که ۲۵۶ نفر با اتهام‌های مرتبط با مواد مخدر اعدام شده بودند، ۸۴ درصد افزایش را شاهد بوده و ۴۷۱ اعدام با این اتهام به ثبت رسیده است.

خبرهای بیشتر

شنیداری