ایتالیا: فشار افکار عمومی به مذاکره برای آزادی خبرنگار بازداشتی ما در ایران کمک نمی‌کند

دوشنبه ۱۴۰۳/۱۰/۱۰

گيدو کروستو، وزیر دفاع ایتالیا گفت مشکل مذاکره با جمهوری اسلامی درباره آزادی چچلیا سالا، خبرنگار ایتالیایی محبوس در ایران با دخالت افکار عمومی در غرب و فشار عمومی حل نمی‌شود. وزارت فرهنگ و ارشاد جمهوری اسلامی گفت سالا به اتهام «نقض قوانین» در ایران بازداشت شده است.

کروستو دوشنبه دهم دی گفت مذاکره با جمهوری اسلامی تنها از طریق اقدامات سیاسی و دیپلماتیک در سطح بالا ممکن است به نتیجه برسد.

او افزود: «ایتالیا به طور بی‌وقفه در تلاش است تا سالا را آزاد کند و در این راستا، تمام راه‌های ممکن را دنبال می‌کند.»

در همین روز اداره‌کل رسانه‌های خارجی وزارت ارشاد در اطلاعیه‌ای اعلام کرد سالا روز ۲۳ آذر با روادید خبرنگاری به ایران سفر کرد اما حدود یک هفته بعد به اتهام «نقض قوانین جمهوری اسلامی» بازداشت شد.

این اطلاعیه بدون ذکر جزییات، گفت پرونده سالا در مرحله تحقیقات است و افزود: «بازداشت او با رعایت مقررات مربوطه صورت گرفته و سفارت ایتالیا در تهران در جریان قرار گرفته است.»

این وزارتخانه گفت برای سالا در این مدت، امکان دسترسی کنسولی فراهم شده و او به صورت تلفنی با خانواده خود در تماس بوده است.

مقام‌های ایتالیا پیش‌تر با تاکید بر بی‌اطلاعی از دلیل رسمی بازداشت سالا، اظهار امیدواری کرده بودند این روزنامه‌نگار به زودی با وکیلش ملاقات کند و اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست بیاورند.

چچلیا سالا، روزنامه‌نگار ۲۹ ساله ایتالیایی روز ۲۹ آذر در تهران بازداشت شد اما وزارت خارجه ایتالیا هفتم دی‌ این خبر را اعلام کرد.

نسرین ستوده بازداشت چچلیا سالا در ایران را شرم‌آور خواند

نسرین ستوده دوشنبه دهم دی در مصاحبه با روزنامه کوریره دلاسرا، گفت: «روزنامه‌نگاری نه جرم است و نه ابزار معامله. همه کشورها باید برای آزادی سالا و دیگر خبرنگاران زندانی متحد شوند.»

بازداشت سالا، سه روز پس از بازداشت محمد عابدینی نجف‌آبادی در فرودگاه میلان رخ داد و بار دیگر موضوع سیاست گروگان‌گیری اتباع خارجی از سوی جمهوری اسلامی برای مبادله را به میان آورد.

ستوده تلاش جمهوری اسلامی برای مبادله این روزنامه‌نگار با محمد عابدینی نجف‌آبادی، شهروندی که از سوی آمریکا به تامین فن‌آوری پهپاد برای جمهوری اسلامی متهم شده است را روش کلاسیک تهران برای برآورده کردن خواسته‌هایش خواند.

پیش‌تر شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل هم با اشاره به بازداشت سالا در ایران، گروگان‌گیری و باج‌گیری را سنت دیرین جمهوری اسلامی خوانده بود.

کایلی مور-گیلبرت، زندانی سابق استرالیایی-بریتانیایی در ایران نیز با انتقاد از رویکرد کشورهای غربی در قبال جمهوری اسلامی، گفته بود «گروگان‌گیری جمهوری اسلامی هر بار به‌شکلی عریان‌تر و گستاخانه‌تر رخ می‌دهد».

نسرین ستوده در بخش دیگری از مصاحبه خود با اشاره به نگهداری این روزنامه‌‌نگار در اوین، گفت زمان در این زندان «هیچ‌گاه نمی‌گذرد» و بی‌عدالتی می‌تواند کنترل فرد زندانی را از بین ببرد.

این زندانی سیاسی پیشین افزود: «من و هم‌بندانم قوانین زندان را با مقاومت، از جمله نقض قوانین حجاب، به چالش می‌کشیدیم.»

ستوده درباره چچلیا سالا گفت: «دوست دارم او بداند که چقدر تحسینش می‌کنم. چون جسارت داشت که به این‌جا بیاید و دنیای وحشتناکی را روایت کند که زنان و مردان ایرانی مجبور به زندگی در آن هستند.»

آنتونیو تاجانی، وزیر خارجه ایتالیا نیز درباره وضعیت این روزنامه‌نگار بازداشتی گفت زمان آزادی سالا قابل پیش‌بینی نیست. چراکه مذاکره در این زمینه بسیار حساس است و کار آسانی نیست.

او گفت ایتالیا تمام تلاش خود را برای آزادی سریع سالا می‌کند و در عین‌حال افزود: «اما این موضوع به ما بستگی ندارد. وضعیت پیچیده است، به همین دلیل از همه خواسته‌ایم که احتیاط کامل را رعایت کنند، وضعیت را بزرگ نکنند و اجازه دهند سفارت‌خانه و کنسول‌گری ما به‌طور موثرتر در راستای کمک به چچلیا سالا فعالیت کنند.»

تاجانی پیش‌تر هم پرونده خبرنگار ایتالیایی بازداشت شده در ایران را پیچیده توصیف کرده بود.

او در سخنرانی جدید خود به بازداشت عابدینی نجف‌آبادی ‌اشاره کرد و گفت این شهروند ایرانی-سوئیسی در ایتالیا دستگیر شده است، اما نه به دلیل ارتکاب جرم در ایتالیا، بلکه به دلیل صدور حکم جلب بین‌المللی از سوی آمریکا.

وزیر خارجه ایتالیا گفت دستگاه قضایی این کشور در حال بررسی این است که آیا امکان استرداد او وجود دارد یا نه.

تاجانی همچنین خبر داد که وکیل عابدینی در روزهای آینده برای درخواست آزادی مشروط موکل خود اقدام خواهد کرد.

عابدینی نجف‌آبادی که موضوع مبادله او با سالا مطرح شده، روز ۲۶ آذر در فرودگاه میلان در حالی دستگیر شد که از استانبول به میلان رفته بود.

در روزهای گذشته، منابعی در وزارت امور خارجه ایتالیا گزارش‌ها درباره مبادله سالا را رد کرده و گفته بودند که احتمال مبادلات مالی نیز منتفی است.

جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا نیز از رسانه‌ها خواسته بود تا با «احتیاط لازم» با این موضوع برخورد کنند.

خبرهای بیشتر

شنیداری