آمریکا می‌گوید آتش‌بس غزه با وجود اختلاف‌ها، روز یکشنبه آغاز می‌شود

پنجشنبه ۱۴۰۳/۱۰/۲۷

با وجود این‌که ۲۶ دی‌ماه اعلام شد اسرائیل و حماس با توافق آتش‌بس موافقت کرده‌اند، همچنان حملات اسرائیل به نوار غزه ادامه دارد و دو طرف یکدیگر را به کارشکنی متهم می‌کنند. آمریکا اما همچنان تاکید دارد آتش‌بس طبق زمان‌بندی از روز یکشنبه آغاز می‌شود.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، پنج‌شنبه ۲۷ دی‌ماه اعلام کرد با اینکه مذاکره‌کنندگان ناچارند در آخرین لحظات یک «مساله باقی‌مانده» را حل کنند، اما آتش‌بس در نوار غزه باید همان‌طور که برنامه‌ریزی شده است، از یکشنبه ۳۰ دی‌ماه آغاز شود.

اسرائیل می‌گوید برگزاری نشست کابینه برای تصویب آتش‌بس با حماس را به دلیل کارشکنی این گروه، به تاخیر انداخته است. عزت الرشق، یکی از مقامات ارشد حماس، به رویترز گفت: «حماس به توافق آتش‌بس که قرار است از روز یکشنبه به منظور پایان دادن به ۱۵ ماه خونریزی اجرایی شود، متعهد است.»

شادی حامیان فلسطین در ترکیه پس از اعلام توافق بر سر آتش‌بس

روزنامه یدیعوت آحارونوت گزارش داده جلسه دولت اسرائیل برای رای‌گیری درباره توافق آتش‌بس در جنگ غزه روز شنبه برگزار می‌شود و توافق از روز دوشنبه اجرایی خواهد شد.

همزمان خبرگزاری فرانسه می‌گوید هیات دولت اسرائیل روز جمعه درباره توافق آتش‌بس با حماس رای‌گیری می‌کند.

جلسه کابینه اسرائیل برای این موضوع که قرار بود امروز پنجشنبه برگزار شود، پس از آن که بنیامین نتانیاهو، حماس را به دبه‌ کردن درباره جزئیات در لحظه آخر متهم کرد، به تعویق افتاد.

تعویق برگزاری جلسه کابینه اسرائیل

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل گفته تا زمانی که میانجی‌گران تائید نکنند که حماس همه مفاد آتش‌بس را پذیرفته است، جلسه کابینه برای رای‌گیری در مورد توافق برگزار نخواهد شد.

سخنگویان حماس، ادعای اسرائیل درباره دبه کردن این گروه را رد کرده و می‌گویند به توافق پایبند هستند و آمریکا هم می‌گوید اطمینان دارد آتش‌بس طیق توافق، روز یکشنبه برقرار خواهد شد.

بلینکن در یک کنفرانس خبری در واشنگتن گفت: «تعجب‌آور نیست که در یک فرایند و مذاکره که این‌قدر چالش‌برانگیز و پیچیده بوده است، یک مسئله باقی‌مانده وجود داشته باشد.» او افزود: «ما در حال حل این مسئله باقی‌مانده هستیم.»

رویترز به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت آخرین اختلاف مربوط به هویت برخی از زندانیانی است که حماس خواهان آزادی آن‌هاست.

توافق آتش‌بس که با میانجیگری قطر، مصر و آمریکا روز چهارشنبه ۲۶ دی‌ماه محقق شد، شامل یک آتش‌بس اولیه شش‌هفته‌ای است که با عقب‌نشینی تدریجی نیروهای اسرائیلی از نوار غزه همراه خواهد بود. گروگان‌هایی که در دست حماس هستند، به تدریج در ازای آزادی زندانیان فلسطینی بازداشت‌شده در اسرائیل آزاد خواهند شد.

برخی از شهروندان اسرائیل با استفاده از ماکت تابوت، به توافق اعتراض کردند

مخالفت برخی از اعضا کابینه با توافق آتش‌بس

در همین حال برخی از اعضای کابینه با توافق مخالف هستند. وزیر دارایی کابینه اسرائیل اعلام کرده است شرط ادامه حضورش در دولت، بازگشت به جنگ در پایان مرحله اول آتش‌بس است.

ایتمار بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل، با انتشار بیانیه‌ای ضمن اشاره به این‌که توافق آتش‌بس با حماس را «افتضاح» می‌داند، به پارلمان این کشور هشدار داده اگر با این توافق موافقت کند، او و حزبش استعفا می‌دهند.

حزب بن گویر که «قدرت یهودی» نام دارد، بخش مهمی از جامعه راست افراطی اسرائیل را نمایندگی می‌کند.

بن‌گویر گفته هر وقت جنگ علیه حماس با هدف نابودی این گروه دوباره شروع شود، زمانی خواهد بود که ان‌ها هم آماده بازگشت خواهند بود.

همزکان با برگزاری تجمعات شادی در برخی مناطق اسرائیل، اعتراضاتی نیز در اسرائیل در مخالفت با آتش‌بس گزارش شده است. در مقابل گزارش شده اهالی غزه خواهان اجرای آتش‌بس هستند.

مهرماه ۱۴۰۲، نیروهای حماس مستقر در غزه به اسرائیل حمله کردند و با کشتن صدها اسرائیلی، ده‌ها نفر را به گروگان گرفتند. در این مدت برخی از گروگان‌های اسیر در دست حماس کشته شدند.

توافقی که به دست آمده چیست و چه چیزهایی از آن می‌دانیم؟

این توافق همچنان شامل چند مرحله است. مرحله اول اگر در کابینه اسرائیل تصویب شود، از روز یکشنبه اجرایی خواهد شد و شامل موارد زیر است.

این مرحله ۴۲ روز طول خواهد کشید و در همان روز اول آن، حماس تعدادی از گروگان‌های اسرائیلی را آزاد می‌کند و توافق آتش‌بس آغاز می‌شود.

در این ۴۲ روز که معادل شش هفته است، اسرائیل ۳۳ نفر از گروگان‌های خود را (چه زنده و چه اجساد آن‌ها) تحویل می‌گیرد و در مقابل صدها زندانی امنیتی فلسطینی را آزاد می‌کند.

لازم به ذکر است که برخی از این زندانیان افرادی هستند که به اتهام کشتن شهروندان اسرائیلی محکوم شده و به چندین حبس ابد محکوم شده‌اند.

در روز شانزدهم این دوره اول، طرفین مذاکرات را برای دور دوم توافق آغاز می‌کنند که در صورت دستیابی به توافق، دور دوم هم ۴۲ روز به طول خواهد انجامید.

در طول دور اول، نیروهای اسرائیلی از مراکز شهری نوار غزه عقب‌نشینی خواهند کرد، اما ممکن است همچنان حضوری محدود در محور فیلادلفی (مرز نوار غزه با مصر) داشته باشند.

در این مدت، کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه افزایش خواهد یافت و موارد مشابهی از این دست بهبود خواهند یافت.

اگر دور دوم توافق حاصل شود، این مرحله ممکن است به پایان کامل جنگ منجر شود.

در پایان مرحله دوم یا آغاز مرحله سوم، تمامی گروگان‌های اسرائیلی آزاد می‌شوند و نیروهای اسرائیلی به طور کامل از نوار غزه خارج می‌شوند.

همچنین احتمال ایجاد یک منطقه حائل میان نوار غزه و اسرائیل وجود دارد که این موضوع نیز به عنوان بخشی از مرحله دوم مطرح شده و ممکن است طرفین بر سر آن به توافق برسند.

خبرهای بیشتر

شنیداری