افزایش قیمت بیت‌کوین و سهام بازارهای اروپایی پیش از آغاز مراسم تحلیف ترامپ

دوشنبه ۱۴۰۳/۱۱/۰۱

مراسم تحلیف دونالد ترامپ امروز در واشینگتن برگزار می‌شود. هم‌زمان با واکنش‌های گسترده به بر سر کار آمدن دوباره ترامپ به عنوان رییس‌جمهوری آمریکا، قیمت بیت‌کوین افزایش یافت. روز گذشته نیز ملانیا ترامپ، همسر دونالد ترامپ، رمز ارز خود، «ملانیا» را معرفی کرد.

قیمت بیت‌کوین دوشنبه اول بهمن به بیش از ۱۰۹ هزار دلار رسید. ترامپ قول داده است یک «رییس‌جمهور رمز ارز» باشد و احتمالا در روز اول فعالیت خود، دستورات اجرایی با هدف ترویج پذیرش گسترده دارایی‌های دیجیتال را صادر می‌کند.

ملانیا ترامپ نیز یک‌شنبه ارز دیجیتال خود با نام «ملانیا» را در یک پست در شبکه‌های اجتماعی معرفی کرد. این اقدام باعث کاهش ارزش ارز دیجیتال ترامپ شد که دو روز قبل معرفی شده بود.

مراسم تحلیف ترامپ بر روی بازارهای اروپایی نیز تاثیر گذاشته و سهام اروپایی، دوشنبه با حمایت بانک‌ها و سهام فن‌آوری افزایش یافت.

هم‌زمان مقامات چین امیدوارند که روی کار آمدن ترامپ باعث کاهش «جنگ تجاری» بین دو کشور شود؛ هر چند ترامپ در کارزار انتخاباتی خود بارها اعلام کرد تعرفه‌های سنگینی روی کالاهای وارداتی چین اعمال می‌کند.

حضور سران خارجی در مراسم تحلیف برای نخستین بار

یکی از سنت‌شکنی‌های جسورانه ترامپ، دعوت از شی جین ‌پینگ، رییس‌جمهوری چین، برای شرکت در مراسم تحلیف بود که بسیاری از آن با عنوان «نمادی از رویکردهای غیر‌متعارف او در سیاست خارجی» یاد کردند.

با این حال هان ژنگ، معاون رییس‌جمهوری چین، در این مراسم شرکت می‌کند.

هان ژنگ در دیدار با جی‌دی ونس، معاون اول ترامپ و ایلان ماسک، مالک شبکه اجتماعی ایکس و نزدیک به ترامپ، ابراز امیدواری کرد شرکت‌های آمریکایی در چین ریشه دوانده و به ثبات روابط دوجانبه کمک کنند.

همچنین برای نخستین بار در تاریخ آمریکا تعدادی از سران خارجی از جمله جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا و خاویر میلی، رییس‌جمهوری آرژانتین، در مراسم تحلیف شرکت می‌کنند.

این دعوت با سنت‌های برگزاری این مراسم آمریکایی مغایرت دارد زیرا طبق قاعده، هیچ یک از سران دولت‌های خارجی در تحلیف شرکت نمی‌کنند و معمولا دیپلمات‌های رده‌های پایین‌تر، نماینده کشورهای خود در این مراسم هستند.

فرمان‌های اجرایی ترامپ در روز اول

نزدیکان ترامپ خبر داده‌اند او در اولین روز ریاست‌جمهوری خود بیش از ۱۰۰ فرمان اجرایی از جمله درباره بازداشت مهاجران غیرقانونی و از سرگیری ساخت دیوار مرزی با مکزیک صادر خواهد کرد.

وضع تعرفه ۲۵ درصدی برای واردات از مکزیک و کانادا، دیگر فرمان اجرایی مهم در روز اول است.

ترامپ همچنین قصد دارد اعطای تابعیت خودکار را به کودکانی که در آمریکا به دنیا می‌آیند، لغو کند.

بر اساس گزارش‌ها، عفو افرادی که پس از شکست ترامپ در سال ۲۰۲۰ به کنگره هجوم بردند، دیگر فرمانی است که ترامپ صادر خواهد کرد.

یکی از فرمان‌های اجرایی ترامپ احتمالا مربوط به اخراج افراد تراجنسیتی از ارتش خواهد بود.

او همچنین دستور جو بایدن برای برقی شدن نیمی از خودروهای آمریکا تا سال ۲۰۳۰ را لغو خواهد کرد.

افزایش تولید نفت در آمریکا نیز یکی از دستورات احتمالی ترامپ است.

مبهم بودن فرمان‌های ترامپ درباره تحریم‌ها

هنوز جزییاتی درباره دستورهای احتمالی ترامپ درباره موضوعات مرتبط با جمهوری اسلامی منتشر نشده است.

او کمتر از یک روز پیش از مراسم تحلیف خود به عنوان رییس‌جمهوری جدید آمریکا گفت که در دوره قبلی ریاست‌جمهوری‌اش، حکومت ایران «کاملا ورشکسته» شده بود و هیچ پولی برای دادن به حماس و حزب‌الله نداشت.

لیندسی گراهام ابراز امیدواری کرد که اسرائیل با حمایت آمریکا به تاسیسات اتمی ایران حمله کند

پیش از این، افراد و مقام‌های نزدیک ترامپ از احتمال بازگشت سیاست فشار حداکثری واشینگتن به تهران سخن گفته‌اند و احتمال حمله نظامی به سایت‌های اتمی جمهوری اسلامی مطرح شده است.

لیندسی گراهام، سناتور آمریکایی، یک‌شنبه ۳۰ دی در مصاحبه با شبکه سی‌بی‌اس نیوز ابراز امیدواری کرد که اسرائیل با حمایت آمریکا به تاسیسات اتمی ایران حمله کند و افزود: «اگر این کار را نکنیم، اشتباهی تاریخی خواهد بود.»

او گفت که جمهوری اسلامی در موقعیت ضعیفی قرار دارد و ترامپ باید از این فرصت استفاده و برنامه هسته‌ای حکومت ایران را نابود کند.

هم‌زمان، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، ابراز امیدواری کرد که دولت ترامپ سیاست‌های «واقع‌گرایانه و مبتنی بر حقوق بین‌الملل» داشته باشد.

مراسم تحلیف ترامپ و تولد مارتین لوتر کینگ

مراسم تحلیف ترامپ دوشنبه ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ میلادی است که با تعطیل رسمی سراسری فدرال آمریکا به مناسبت سالروز تولد مارتین لوتر کینگ، رهبر جنبش مدنی آمریکا، هم‌زمان شده است.

این سومین باری است که مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری با این مناسبت هم‌زمان می‌شود.

مراسم تحلیف به‌طور خلاصه شامل رژه به سوی کنگره، مراسم سوگند رییس‌جمهوری و معاون او، سخنرانی تحلیف از سوی رییس‌جمهوری، مراسم خداحافظی افتخاری رییس‌جمهوری سابق و همسرش، مراسم امضا، ناهار، رژه و جشن‌های پایانی است.

طبق سنت‌ها، ترامپ به‌عنوان رییس‌جمهوری منتخب و معاون او، دی‌ جی ونس به کاخ سفید می‌روند و در یک دیدار کوتاه شرکت می‌کنند.

ترامپ هشت سال پیش و در دور اول ریاست‌جمهوری خود، سوگندش را با استفاده از دو انجیل ادا کرد که یکی از این انجیل‌ها متعلق به ابراهام لینکلن، رییس‌جمهوری پیشین آمریکا و دیگری هدیه‌ای بود که ترامپ از مادر خود گرفته بود.

انجیل لینکلن اهمیت تاریخی زیادی دارد و پیش‌تر، از آن در مراسم تحلیف باراک اوباما نیز استفاده شده بود.

برخی آمریکایی‌ها پیش‌بینی کرده‌اند که ترامپ این‌بار هم احتمالا با استفاده از دو انجیل سوگند خواهد خورد.

پس از ادای سوگند، ترامپ نخستین سخنرانی رسمی خود را ارائه می‌دهد که به «نطق تحلیف» معروف است.

جو بایدن، رییس‌جمهوری ۸۲ ساله آمریکا، امروز در آخرین اقدام رسمی خود به عنوان رییس‌جمهوری، در مراسم تحلیف جانشینش شرکت خواهد کرد.

بایدن پس از ترک واشینگتن، دوران خدمت عمومی خود را پایان می‌دهد و پس از سفری به کالیفرنیا، به دلاور، ایالت زادگاهش باز خواهد گشت تا دوران بازنشستگی خود را آغاز کند.

حضور میلیاردرها در مراسم تحلیف

قرار است شماری از میلیاردرهای آمریکایی با هدف تقویت روابط خود با ترامپ، در مراسم تحلیف او شرکت کنند.

مجموع مبلغ جمع‌آوری شده برای کمیته‌ای که جشن‌های تحلیف ترامپ را تامین مالی می‌کند دست‌کم ۲۰۰ میلیون دلار است. این رقم از رکورد ۱۰۷ میلیون دلاری که برای مراسم تحلیف او در سال ۲۰۱۷ جمع‌آوری شده بود، فراتر رفته است.

پس از انتشار گزارش‌ها درباره کمک‌های یک میلیون دلاری شرکت‌های بزرگ فن‌آوری به مراسم تحلیف ترامپ، وب‌سایت اکسیوس شنبه ۱۵ دی به نقل از منابع آگاه گزارش داد تیم کوک، مدیرعامل اپل، شخصا یک میلیون دلار به مراسم تحلیف رییس‌جمهوری منتخب آمریکا اهدا می‌کند.

سم آلتمن، مدیرعامل اوپن ای‌آی و مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا و شرکت مادر فیس‌بوک و اینستاگرام، هر کدام یک میلیون دلار به مراسم تحلیف ترامپ کمک کردند.

جف بزوس، مدیرعامل آمازون نیز پیشنهاد پخش مراسم تحلیف را از طریق آمازون پرایم داد که این اقدام معادل یک کمک غیرنقدی به ارزش یک میلیون دلار خواهد بود.

شرکت اوبر و مدیرعامل آن، دارا خسروشاهی، هر کدام موافقت کردند یک میلیون دلار به مراسم تحلیف کمک کنند.

شرکت خودروسازی فورد و جنرال موتورز هم اعلام کردند هر کدام یک میلیون دلار به این مراسم کمک مالی خواهند کرد و ناوگانی از خودروها را برای مراسم تحلیف فراهم خواهند ساخت.

این مبالغ اهدایی قابل توجه، بیان‌گر تلاش صاحبان شرکت‌ها و صنایع برای جلب نظر ترامپ است.

برخی مدیران فن‌آوری در گذشته با ترامپ دچار اختلاف شده بودند و به نظر می‌رسد امیدوارند با این کمک‌ها، فشارهای نظارتی بر شرکت‌هایشان را در دولت جدید کاهش دهند.

ریپل، شرکت فن‌آوری مالی فعال در حوزه ارز، پنج میلیون دلار و پلتفرم تجارت ارزهای دیجیتال رابینهود نیز دو میلیون دلار به این مراسم اهدا کرده‌اند.

اهدای کمک‌های مالی به میزان دست‌کم یک میلیون دلار، دسترسی به «مزایای ویژه» در جریان جشن‌های چند روزه تحلیف ترامپ را فراهم می‌کند که از جمله آن‌ها، «مهمانی شام صمیمانه» با ترامپ و معاون او، ونس است.

مهمانی‌هایی که البته نه به شکل خصوصی بلکه معمولا با حضور تعداد زیادی از مهمانان برگزار خواهند شد.

خبرهای بیشتر

شنیداری