دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، اعلام کرد که اگر ایلان ماسک، میلیاردر و مدیرعامل تسلا و ایکس، تمایل داشته باشد اپلیکیشن شبکه اجتماعی تیکتاک را بخرد، او با این موضوع موافق خواهد بود.
ترامپ سهشنبه دوم بهمن در پاسخ به این پرسش که آیا با خرید پلتفرم تیکتاک (که اکنون مالکیت چینی دارد) از سوی ماسک موافق است، به خبرنگاران گفت: «اگر او بخواهد آن را بخرد، من موافق خواهم بود.»
ترامپ افزود: «من با مالکان اصلی تیکتاک ملاقات کردهام. چیزی که به آن فکر میکنم این است که به کسی بگویم آن را بخر و نیمی از آن را به ایالات متحده بده.»
تیکتاک حدود یک روز پس از اجرای قانون ممنوعیت فعالیتش، اعلام کرد که ارائه خدمات خود را در آمریکا دوباره از سر گرفته و با ترامپ بر سر راهحلی بلندمدت کار میکند.
این اپلیکیشن انتشار ویدیوهای کوتاه که از سوی ۱۷۰ میلیون آمریکایی، برابر با حدود نیمی از جمعیت این کشور استفاده میشود، شامگاه شنبه ۲۹ دی از دسترس کاربران در ایالات متحده خارج و از فروشگاههای اپلیکیشن گوگل و اندروید حذف شد.
قانونی که برای ممنوعیت استفاده از این شبکه اجتماعی در آمریکا وضع شده، تصریح میکند که شرکت بایتدنس، مالک چینی تیکتاک، باید این اپلیکیشن را به دلایل امنیت ملی بفروشد یا فعالیت آن ممنوع شود.
نشانههایی از تمایل ماسک برای خرید شبکه اجتماعی چینی
خبرگزاری بلومبرگ حدود یک هفته قبل گزارش داد مقامات چینی در حال انجام مذاکرات اولیه درباره گزینه احتمالی فروش تیکتاک در آمریکا به ایلان ماسک هستند؛ اگرچه خود تیکتاک این خبر را تکذیب کرد.
ماسک که بیش از ۲۵۰ میلیون دلار برای کمک به پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا هزینه کرده است، گفته بود یک «محیط تجاری نابرابر» بین ایالات متحده و چین وجود دارد.
او اخیرا و پیش از مراسم تحلیف ترامپ گفته بود: «من مدتها مخالف ممنوعیت تیکتاک بودهام زیرا این اقدام بر خلاف آزادی بیان است. با این حال، وضعیت فعلی که در آن تیکتاک اجازه فعالیت در آمریکا را دارد اما ایکس نمیتواند در چین کار کند، ناعادلانه است.»
ماسک مالک پلتفرم شبکه اجتماعی ایکس است.
فرمان اجرایی ترامپ
ترامپ دوشنبه اول بهمن و پس از پایان مراسم تحلیفش، با امضای یک فرمان اجرایی، روند اجرای قانون ممنوعیت برنامه تیکتاک در آمریکا را برای ۷۵ روز معلق کرد.
وقتی از ترامپ پرسیده شد این دستور با تیکتاک چه میکند، گفت: «فقط به من این حق را داد که آن را بفروشم یا تعطیلش کنم ... و ما در این مورد تصمیم خواهیم گرفت.»
او گفت: «اگر توافقی را امضا کنم که به تیکتاک اجازه فعالیت مجدد در ایالات متحده را بدهد، فکر میکنم آمریکا باید مستحق دریافت نیمی از تیکتاک باشد.»
سخنگوی وزارت خارجه چین سهشنبه دوم بهمن درباره دستور ترامپ در مورد برنامههای مرتبط با تیکتاک گفت که این اپلیکیشن نقش قابل توجهی در ایجاد اشتغال و تشویق به خرید مصرفکنندگان در آمریکا ایفا میکند.
با وجود فرمان اجرایی ترامپ، تیکتاک تا شامگاه سهشنبه همچنان برای دانلود روی دستگاههای اپل و اندروید در آمریکا در دسترس نبود.
چرا تیکتاک ممنوع شد؟
کنگره آمریکا در ماه آوریل قانونی تصویب کرد که بایتدنس، شرکت مادر تیکتاک، یا باید سهام این شبکه اجتماعی را تا قبل از ۳۰ دی به مالکی غیرچینی بفروشد، یا دسترسی به این شبکه اجتماعی در آمریکا مسدود میشود.
قانونگذاران آمریکایی معتقدند در تیکتاکی که تحت مالکیت چین باشد، خطر سوءاستفاده از دادههای کاربران آمریکایی وجود دارد.
مدافعان آزادی بیان با ممنوعیت تیکتاک تحت قانونی که از سوی جو بایدن، رییسجمهوری پیشین آمریکا امضا شد، مخالفت کردهاند.
در روزهای اخیر، چند نماینده دموکرات آمریکایی مانند چاک شومر، رهبر اقلیت سنای آمریکا، از کنگره و بایدن خواسته بودند تا مهلت تعیین شده برای بایتدنس را تمدید کنند.
با این حال برخی جمهوریخواهان با ایده تمدید زمان پیش از اجرای ممنوعیت، مخالف بودهاند.
بایتدنس معتقد است مقامات آمریکایی روابط این شرکت را با چین به اشتباه تفسیر کردهاند و میگوید موتور توصیه محتوای تیکتاک و دادههای کاربران داخل آمریکاست و روی سرورهای ابری تحت مدیریت شرکت اوراکل (ORCL.N) ذخیره میشود.
به گفته این شرکت، تصمیمگیریهای مربوط به نظارت بر محتوایی که کاربران آمریکایی را تحت تاثیر قرار میدهد نیز در داخل آمریکا انجام میشود.