کشته شدن صالح العاروری انتقام‌جویی حماس و حزب‌الله را در پی خواهد داشت؟

پنجشنبه ۱۴۰۲/۱۰/۱۴

روز ۱۲ دی صالح العاروری در حمله پهپادی به حومه جنوبی بیروت در منطقه ضاحیه، یکی از پایگاه‌های حزب‌الله کشته شد. با گذشت حدود یک هفته از مرگ او این سوال مطرح است که آیا قتل معاون رییس دفتر سیاسی حماس می‌تواند جرقه‌ای برای انتقام‌جویی حماس و حزب‌الله باشد؟

بر اساس گزارش خبرگزاری دولتی لبنان، پهپادی که روز دوازدهم دی به دفتر حماس برخورد کرد، شش کشته بر جای گذاشت که یکی از آنان العاروری بود.

اندکی بعد، حماس مرگ العاروری را تایید کرد، آن را «ترور ناجوانمردانه» توسط اسرائیل خواند و افزود: «حملات به فلسطینی‌ها در داخل و خارج از فلسطین در شکستن اراده و استواری مردم ما یا تضعیف ادامه مقاومت دلیرانه آن‌ها موفق نخواهد بود.»

حماس همچنین اعلام کرد: «چنین اقدامی یک بار دیگر شکست فاحش دشمن را در دست‌یابی به اهداف تهاجمی خود در نوار غزه ثابت می‌کند.»

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به کشته شدن العاروری این حمله را محکوم کرد و گفت که خون او و دو فرمانده شاخه نظامی حماس «جوششی دیگر در رگ‌های مقاومت» و در منطقه «انگیزه مبارزه» بیشتر علیه اسرائیل ایجاد خواهد کرد.

پس از انتشار خبر کشته شدن العاروری، مساجد شهر عاروره در شمال رام‌الله در کرانه باختری، عزادار مرگ وی شدند. روز ۱۳ دی نیز در رام‌الله اعتصاب عمومی اعلام شد.

به گزارش نیویورک تایمز و به نقل از مقامات امنیتی منطقه، در سال‌های اخیر العاروری بیشتر وقت خود را در بیروت می‌گذراند. او به نوعی نقش سفیر حماس را در حزب‌الله ایفا می‌کرد و از نزدیکان یحیی سنوار، رهبر حماس در غزه بود.

العاروری در راستای ایجاد روابط نزدیک‌ بین شبه‌نظامیان مورد حمایت رژیم ایران در لبنان، حماس و حزب‌الله فعالیت می‌کرد.

پس از حمله هفتم اکتبر به رهبری حماس که منجر به کشته شدن بیش از هزار و ۲۰۰ نفر در اسرائیل شد، العاروری در دیدار با نصرالله و زیاد نخاله، دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین، یکی دیگر از گروه‌های شبه‌نظامی مستقر در غزه دیده شد.

نیویورک تایمز نوشت این سه نفر به گزارش المنار، رسانه رسمی حزب‌الله، درباره چگونگی هماهنگی «به منظور دست‌یابی به یک پیروزی همه‌جانبه و توقف حمله وحشیانه به مردم مظلوم غزه و کرانه باختری» گفت‌وگو کردند.

در سال ۲۰۱۴ اسرائیل العاروری، فرمانده وقت حماس را به برنامه‌ریزی برای ربودن و کشتن سه نوجوان اسرائیلی در کرانه باختری متهم کرد.

العاروری این اقدام را «عملیات قهرمانانه گردان‌های قسام» خواند.

او در سال ۲۰۱۷ به عنوان نایب رییس دفتر سیاسی حماس انتخاب شد و به ادعای تحلیل‌گران و مقامات اسرائیلی، به روابط رو به رشد میان حماس و حزب‌الله سرعت بخشید.

العاروری چند روز پس از انتخابش به عنوان نایب رییس دفتر سیاسی حماس، برای تقویت روابط با جمهوری اسلامی به تهران سفر کرد و بلافاصله پس از آن به صورت علنی با حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله، ملاقات و گفت‌وگو کرد.

صالح العاروری که بود؟

به گزارش الجزیره، العاروری ۵۷ ساله، معاون دفتر سیاسی حماس و یکی از بنیان‌گذاران گردان‌های قسام، شاخه مسلح این گروه بود.

او پس از گذراندن ۱۵ سال در زندان اسرائیل در تبعید در لبنان زندگی می‌کرد.

پیش از آغاز جنگ در هفتم اکتبر، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل او را تهدید به کشتن کرده بود.

در هفته‌های اخیر العاروری نقش سخنگوی این گروه را بر عهده گرفته بود.

او ماه گذشته به الجزیره گفت که حماس در مورد مبادله گروگان‌ها بحث نخواهد کرد.

واکنش اسرائیل به مرگ العاروری چه بود؟

الجزیره نوشت در حالی‌ که هیچ واکنش رسمی‌ای از سوی اسرائیل درباره کشته شدن این مقام حماس وجود ندارد، مارک ریگو، مشاور نتانیاهو به شبکه آمریکایی ام‌اس‌‌ان‌بی‌سی گفت که اسرائیل مسوولیت این حمله را بر عهده نمی‌گیرد.

وی همچنین افزود: «هر کسی که این کار را انجام داده است، این نکته کاملا روشن است که هدف این حمله دولت لبنان نبوده است.»

او گفت: «این حمله یک حمله جراحی با هدف رهبران حماس بوده است.»

واکنش لبنان چه بود؟

نجیب میقاتی، نخست‌وزیر موقت لبنان حمله به حومه بیروت را محکوم کرد و گفت که این «جنایت جدید اسرائیل» و همچنین تلاشی برای کشاندن لبنان به جنگ است.

میقاتی همچنین درباره توسل مقامات رده‌بالای سیاسی اسرائیل به «گسترش ناکامی‌های خود در غزه به مرزهای جنوبی لبنان برای تحمیل حقایق جدید روی زمین و تغییر قوانین تعامل» هشدار داد.

حزب‌الله نیز در واکنش به این اقدام گفت حمله به پایتخت لبنان را «بدون مجازات نخواهد گذشت».

نیویورک تایمز نوشت پس از این اقدام اسرائیل، نگرانی‌ها از گسترش درگیری‌ها به گروه‌های مسلح مورد حمایت جمهوری اسلامی در لبنان، سوریه، عراق و یمن افزایش یافته است.

خبرهای بیشتر

شنیداری