شبکه خبری انبیسی گزارش داد دولت دونالد ترامپ طرحی را در دست بررسی دارد که بر اساس آن، بخشی از جمعیت دو میلیون نفری نوار غزه در دوران بازسازی به خارج از این باریکه منتقل خواهند شد. اندونزی یکی از گزینههای مطرحشده برای استقرار موقت این گروه از فلسطینیان است.
انبیسی این خبر را یکشنبه ۳۰ دی به نقل از یک مقام مسئول در روند انتقال قدرت در آمریکا منتشر کرد، اما در گزارش انبیسی به نام این مقام اشارهای نشده است.
این رسانه در عین حال افزود فلسطینیان و کشورهای عربی همواره مخالفت خود را با جابهجایی ساکنان غزه اعلام کردهاند و بر این باورند که چنین اقدامی میتواند زمینهساز اخراج فلسطینیان از سرزمینهای خود باشد.
پیش از این، ایتمار بنگویر و بزالل اسموتریچ، وزیران راستگرای دولت اسرائیل، خواستار «مهاجرت داوطلبانه» فلسطینیان از نوار غزه شده بودند.
با این حال، اسحاق هرتزوگ، رییسجمهوری اسرائیل، دیماه ۱۴۰۲ در واکنش به گمانهزنیها درباره سرنوشت ساکنان غزه پس از پایان مناقشه کنونی تاکید کرد انتقال فلسطینیان به خارج از این باریکه در دستور کار اسرائیل قرار ندارد.
در همان زمان، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه دولت بایدن، اعلام کرد واشینگتن با جابهجایی فلسطینیان مخالف است.
وبسایت خبری تایمز اسرائیل ۳۰ دی در واکنش به گزارش انبیسی نوشت طرح انتقال فلسطینیان به خارج از نوار غزه از سوی بسیاری «غیرواقعگرایانه» ارزیابی شده و هنوز مشخص نیست چه تعداد از مقامهای دولت ترامپ این طرح را بهطور جدی مورد بررسی قرار خواهند داد.
تایمز اسرائیل افزود: «کشورهای منطقه تاکنون پیشنهاد پذیرش مهاجران فلسطینی را رد کردهاند، زیرا نمیخواهند در ایجاد یک بحران پناهجویی جدید همدست شناخته شوند. بهعلاوه، نگرانی بسیاری از فلسطینیان این است که اسرائیل به کسانی که از نوار غزه خارج میشوند، اجازه بازگشت ندهد.»
پس از ماهها رایزنیهای بینالمللی و با میانجیگری قطر، مصر و آمریکا، اسرائیل و حماس ۲۶ دی برای برقراری یک آتشبس سهمرحلهای در غزه به توافق دست یافتند.
مرحله اول این توافق از بامداد ۳۰ دی اجرایی شده است.
انبیسی از احتمال سفر فرستاده ترامپ به نوار غزه خبر داد
انبیسی در ادامه گزارش خود به نقل از مقام مسئول در روند انتقال قدرت در آمریکا نوشت استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، ممکن است با هدف حفظ آتشبس میان حماس و اسرائیل، به نوار غزه سفر کند.
این مقام گفت سفر به غزه این امکان را به ویتکاف میدهد که وضعیت منطقه را از نزدیک بررسی کند و دیگر تنها به گفتههای طرفهای فلسطینی یا اسرائیلی اتکا نداشته باشد.
او اضافه کرد ویتکاف قصد دارد طی هفتهها و ماههای آینده، حضوری مستمر در منطقه داشته باشد تا با چالشهای احتمالی بر سر راه اجرای آتشبس مقابله کند.
به گفته این مقام، بسیاری از تندروها، نه تنها در حماس بلکه در میان راستگرایان اسرائیلی، خواهان نابودی توافق آتشبس هستند.
پیشتر در ۲۷ دی، ایتمار بنگویر، رهبر حزب «قدرت یهودی»، هشدار داده بود در صورتی که دولت ائتلافی این کشور توافقنامه آتشبس را به تصویب برساند، حزب متبوعش از کابینه خارج خواهد شد.
بنگویر در دولت ائتلافی بنیامین نتانیاهو، وزیر امنیت ملی است.
باسم نعیم، رییس شورای روابط بینالملل حماس، ۲۸ دی اعلام کرد دستیابی به توافق آتشبس در غزه بدون نقشآفرینی ترامپ و ویتکاف امکانپذیر نبود.